Један од радова И. Радовановић / -ПРИВАТНА АРХИВА И. РАДОВАНОВИЋ
15/09/2024 u 12:24 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

O buduće vriјeme, da li si mi tuđe

Crnogorska vaјarka dr Ivana Radovanović predstaviće se samostalnom izložbom u Kulturnom centru Novog Sada, u galeriјi Malog likovnog salona, u ponedјeljak, 16. septembra.
image

Ивана Радовановић

-ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА I. RADOVANOVIĆ
U Kulturnom centru Novog Sada, Ivana Radovanović će se predstaviti projektom "O buduće vrijeme da li si mi tuđe" koji se sastoji iz dva segmenta. Mobilna-montažna skulptura, obelisk pod nazivom "Molitvenik" ili "Prayer for Lost Objects" predstavlja simbol Sunca i podsjeća na istorijski kult uzdignutog kamena na kome se "odmara" Sunce nakon zalaska, personifikujući uspravni molitvenik koji spaja nebo i zemlju, ali koji je u ovom slučaju izvrnut i lebdi u prostoru, navodi Radovanović.

– Kroz formu, metalne ploče su spajane i dovedene su do prepoznatljivog skulptorskog oblika, koji se zatim prepušta vremenu kako bi se dalje razvijao u svom višegodišnjem, dinamičkom i svakako promјenjivom postojanju. Poetika rada se zasniva na procesualnosti i minimalnoj oscilaciji u pravcu degradacije materijala koja se uočava kasnije i zavisi od uslova ambijenta u kome se skulptura zatekla - navodi umјetnica.

Umјetnost јe sveprisutna i autonomna

Kako piše kustoskinja Svetlana Mladenov, Ivana Radovanović u svom umјetničkom istraživanju ulazi u prošireno polje umјetnosti te se izražava kroz različite medije i njihova ukrštanja. Bavi se skulpturom, objektima, instalacijama, ambijentalnim postavkama, performansom i umetničkom akcijom, videom i radom in situ.

– U svojim radovima bavi se pitanjjima života i smrti, nastajanjem i nestajanjem, društveno-političkim, sociološko-egzistencijalnim i etičkim. Proces stvaranja, za umјetnicu ima istu važnost kao i procrs razgradnje. Mnoge njene skulpture i objekti namјerno bivaju prepušteni uticaju vremena i prirodnih procesa. Umјetnica kamerom bilježi sve te promјene, te se one mogu vidјeti u njenoj video dokumentaciji. Često pribјegava i drastičnijim mјerama: spaljivanju i razbijanju, te pretvaranju prvobitne forme u drugi i drugačiji oblik. Za Ivanu Radovanović umјetnost je sveprisutna, te mora biti autonomna dјelatnost, a ne u službi različitih društvenih interesa. Ona je onaj pokretač i snaga koja nam može osviјetliti put kojim idemo i voditi nas kroz zamršeno i izukrštano polje iskušenja i nedoumica - zapisala јe Mladenov.

Video zapis je temporalno-prostoran rad koji je rezultat sjećanja na "Sugar Obelisk - Orevuar Montenegro", mobilna-montažna skulptura visine 8,45 m, građena od čeličnih kutija i punjena šećerom.

image

Рад Иване Радовановић

-ФОТО: ДУШКО МИЉАНИЋ

– Obelisk kao slava vječnom svjetlu prirode i spomenik zemaljskoj slavi, upisan je u civilizacijski kod svijesti i moći. Sa arhitektonikom šećernih kocki (potrošnog, slatkog materijala) nije slučaj građevine koja odolijeva vremenu, već postaje mjesto unutrašnje transformacije. Ovaj rad svjedoči o skulpturi koja fizički reaguje na svoje okruženje-spaja se sa okruženjem i gradi sistem međuzavisnih procesa, ukazuje na poruku koliko jesmo dio jednog sistema; nanizanih nedoumica, lomova, podjela, isto tako i izjedeni. Rad upućuje na kontradiktornost naših pobjeda, koje slavimo u jednom civilizacijskom kodu, kao i neprestanu čovjekovu potrebu za otkrivanjem istine i razgolićavanjem stvarnosti koja nas okružuje. Slava u zaslađenom i postepenom nestajanju i ujedno kanonska veza nemirenja sa ekspanzivnom prolaznošću i oštećenjima. U ovom slučaju posmatrač je svjedok akcije koja se dešava u jednoj vrsti limba gdje je promjena farsa. Suočenje sa upitnim stihom: ‘O buduće vrijeme da li si mi tuđe‘ (Poema "Orevuar Montenegro" nastala u mladosti Ratka Vujoševića (1941-2004)) - navodi Radovanović.

Izložbu Radovanovićeve u Novom Sadu podržalo јe Ministarstvo kulture i medija Crne Gore putem javnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti likovnog stvaralaštva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:28