Публика у књижари МС / SAVO LAUSEVIC PROMOCIJA KNJIGE-LAZAR RUZIC
24/06/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суштина политике је очување заједнице

Тамо гдје политика постаје слушкиња економског фундаментализма, а демократија идеологија, гдје све постаје тржишно функционално, политика ради на свом властитом укидању, закључује проф. Лаушевић - казао је др Перовић

Књига огледа из филозофије политике порф. др Сава Лаушевића "Ритам политичког" представљена је у књижари Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори. Била је то прва промоција у књижари МС након вишемјесечне паузе изазване пандемијом.

О књизи др Лаушевића "Ритам политичког" говорили су проф. др Борис Брајовић, проф. др Драго Перовић и доц. др Душан Крцуновић.

Наводећи да је ријеч о својеврсној рехабилитацији филозофије политике као практичне дисциплине, др Крцуновић додаје да би данас управо она могла заузети мјесто прве филозофије.

– Упркос разочарењима у политику којих је код нас на претек, наравоученије књиге др Лаушевића је да немамо право на политичку апатију и индиферентност, јер нас они одводе у добровољно ропство, између осталог прихватајући савремено биополитичко схватање политике које човјеков голи живот сматра највишом вриједношћу - рекао је др Крцуновић, између осталог, додајући да ту мисао развија на разликовању политике и политичког.

Вратити повјерење у филозофију политике

– Наслов "Ритам политичког" жели да покаже да је политика ритмика, у којој се мијењају облици, али да то политичко може бити и сачувано или изгубљено. Смјена владавина, владара, великих напетости, дихотомија, даје основу за једну ритмику. Политика се може схватити и као једна енергија која се обликује, а којом се не губи оно што је суштина политике, а то је у крајњој инстанци брига и очување заједнице - рекао је Лаушевић, додајући и да је зато један од циљева књиге да поврати повјерење у филозофију политике, у мишљење политике.

Заборав политичког открива наше метафичко разоружање, па имамо политику без мишљења и суштине, како каже др Лаушевић, наводи др Брајовић. Потребна је реафирмација политичког у политици, а на то упућује и назив из наслова књиге, а то је ритам, каже др Брајовић.

– Политичке праксе заробљене у нихилистичким идеологијама које одбацују или су равнодушне према сваком смислу постојања, немогуће је да служе демократији, А смисао се, у књизи проф. Лаушевића, налази у брижењу за политичко, на за оно сада политике, већ за убаштињење у оно прошло и будуће, у ослобођење од ропског духа који нас дистанцира и демотивише да се политички ангажујемо - рекао је др Брајовић.

Представљање објављених наслова

Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори у протеклом периоду је објавила бројне наслове у оквиру издавачке дјелатности. Проф. др Јелица Стојановић, предсједница МС - Друштва чланова у Црној Гори је најавила да ће у наредном периоду ти наслови бити представљени публици.

"Ритам политичког" је, како оцјењује др Перовић, оријентир не само за глобални дисбаланс, већ и за постојање у Црној Гори уназад неколико деценија. Посебно се осврнуо на однос политике и економије, које проф. Лаушевић разматра у овој књизи, гдје се човјеку у посљедњим деценијама нуди само концлогорвско постојање.

– Тамо гдје политика постаје слушкиња економског фундаментализма, а демократија идеологија, гдје све постаје тржишно функционално, политика ради на свом властитом укидању, закључује проф. Лаушевић, и то све због све већег повећавања економске неједнакости - казао је др Перовић, што резултира нестајањем различитих идентитета, и кардиналним напуштањем идеје ума.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:22