Тања Николић / -TV
23/05/2021 u 02:00 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трагови времена умјетнице Тање Николић

Изложбом "Трагови времена" умјетнице Тање Николић у Тивту је обиљежен Међународни дан музеја. Поставку је у атријуму Љетниковца Бућа отворио предсједник општине Жељко Комненовић најављујући културне, умјетничке и забавне програме, који предстоје.


– Радује ме да ћемо поново уживати у садржајима по којима је Тиват препознатљив, а то је прије свега квалитетан културни и умјетнички програм. Тиватске установе културе за предстојеће љето најављују реализацију садржајних програма, на радост нас домаћих и туриста, чији долазак жељно ишчекујемо. Ми Тивћани знамо да Тиват какав познајемо почива на темељима онога што је некада био, па са поносом кажемо да је, између осталог, који вијек уназад, био мјесто на којем су се одмарали племићи… Умјетнички приказ грбова некадашњих племићких породица у овим предјелима оригинална је и занимљива идеја – интересантан начин да се шира публика заинтересује за историјске чињенице које говоре о Тивту и његовом развитку - рекао је Комненовић.

У циклусу осам слика

– На платнима су представљени породични грбови који су рађени у камену. Умјетница је током свог ранијег стваралаштва показала да вјеродостојно на платно преноси приказе у камену. Њен циклус "Камен прича" претходио је овој изложби. Циклусом "Трагови времена", који чини осам слика, Николић је још једном показала да се једнако добро сналази у приказима различитих текстура камене пластике - рекла је Бошковић.


Он је захвалио умјетници што је вјерним приказима грбова увела посматраче у вриједно поглавље историје града. Говорећи о изложби, директорица Музеја и галерија, мр Јелена Бошковић, истакла je да привлачна медитеранска атмосфера Боке, препуна легенди и љепота, никога не оставља равнодушним.

– Многи сликари медитеранског сензибилитета пронашли су инспирацију у љепотама овога поднебља. "Трагови времена" је прича о грбовима, који су свједоци једнога времена. Ту су, око нас, али најчешће буду непримјетни. Овом изложбом скренута је пажња баш на њих – свједоке живота имућних породица које су имале посједе на територији општине Тиват. Са циљем да подсјетимо на овај сегмент прошлости, реализујемо пројекат у којем је умјетница Тања Николић објединила културно насљеђе и сликарство.

У Љетниковцу Бућа још четири изложбе

Бошковић је подсјетила да се у комплексу Љетниковца Бућа могу погледати још четири изложбе.
– Поставка грбова осам старих породица, Бизанти, Болица, Драго, Бућа, Јакоња, Пасквали, Пима и Вракјен, које се имале своје посједе на територији општине Тиват, налази се у црквици Св. Миховила. У сарадњи ЈУ Музеј и галерија Тиват и умјетнице Тање Николић, пројекат предвиђа спровођење у двије фазе. У наредној фази, умјетница ће се бавити преосталим грбовима породица које су имале имања на подручју наше општине, што ће допринијети промоцији културног насљеђа и обогаћивању умјетничке збирке сликама породичних грбова - каже Бошковић.


Вече је уљепшано звуцима виолине Верице Чуљковић и гитаре Дражена Јоковића.
Догађају је, поред бројне публике, присуствовао и Зоран Дојчиновић, конзул Србије.
Т.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:37