/ -Фото: Илустрација
20/12/2021 u 23:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бадеми, броколи и лосос ће вам држати хормоне под контролом

Уравнотежена исхрана је кључ лијепог изгледа, здраве коже и виткости

Хормонски статус на безброј начина утиче на свеукупно здравље, како физичко, тако и психичко, као и на наш изглед, а на њега можемо, између осталог, утицати и исхраном.

Без обзира на то имате ли неки здравствени проблем, желите ли да се ријешите вишка килограма или желите да ојачате имуни систем, вјероватно увек наилазите на исти савјет - окретање уравнотеженој исхрани.

Она је кључ лијепог изгледа, здраве коже и виткости, али и здравог цјелокупног организма и превенције многих болести.

Бадеми

Особама које имају проблеме с акнама препоручује се да конзумирају бадеме, орашасте плодове познате по томе што повећавају ниво адипонектина, распрострањеног протеина који учествује у регулацији глукозе, разлагању масних киселина и спречавању раста тестостерона. Бадеми су посебно ефикасни против танке, слабе и суве коже, која може да се јави као последица скока тестостерона, а само једна шака бадема дневно може да направи разлику.

Броколи

Готово да нема здравог јеловника без зеленог лиснатог поврћа, које садржи бројне корисне нутријенте, а уколико желите да помогнете свом хормонском статусу обавезно конзумирајте броколи. Он садржи сулфорафан, биљно једињење које позитивно дјелује код низа болести и моћан је антиоксиданс, и индол-3-карбинол, органско једињење које помаже у елиминацији токсина и има антиоксидансно и антиканцерогено дејство. Захваљујући њима, броколи повећава способност јетре да метаболизује естроген, а када је естроген нормалан појачана је и производња колагена, па је кожа заглађенија и љепша.

Лосос

Такозвани "краљ риба" садржи бројне благотворне хранљиве материје, прије свега омега-3 масне киселине, које дјелују тако што доводе лош холстерол у нормално стање и имају висок удио дневне потребе протеина. Уколико конзумирате лососа, имаћете мању жељу за шећером, биће вам нижи кортизол, хормон стреса, и подстаћи ћете нормалну производњу тестостерона и естрогена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:34