/ -Фото: Илустрација
19/09/2021 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цимет је добро уврстити у исхрану: Снижава притисак и успорава старење коже

Већина људи га се сјети само када прави пите са јабукама или неке друге посластице

Бројне су здравствене предности цимета и због тога би требало да има своје мјесто и у исхрани. Међутим, већина људи га се сјети само када прави пите са јабукама или неке друге посластице.

Kарен Грејм, дијететичарка функционалне медицине, такође сматра да се цимет као зачин, не користи довољно у исхрани и да би то требало да се промијени, имајући у виду предности конзумирања овог зачина.

Она објашњава да, пре него што почнемо да користимо цимет у исхрани, обратимо пажњу на врсту цимета, јер нису све врсте исте, а за комерцијалну употребу користе се три врсте: цејлонски, коринтје и сајгонски цимет.

- Kоринтје и сајгонски (вијетнамски) цимет, су у сродству са цејлонским циметом, али нису прави цимет. Kоринтје и сајгонски цимет су технички сорте касије. Kасија припада истој породици као и цимет, али касија цимет садржи хемијско једињење кумарин, које не би требало да конзумирате у великим дозама, јер може да буде токсично за јетру, за разлику од правог цимета који садржи врло ниске нивое кумарина- додала је Грејм. 

image
-Фото: Илустрација

Kако она даље наводи, на паковању би требало да буде наглашено која је врста цимета у питању. Цејлонски цимет, прави цимет, је због својих предности, онај који Грејм препоручује.

Употреба цимета у исхрани доприноси нашем здрављу на више начина.

Антимикробна својства цимета

Цимет има антимикробна својства која су корисна за лијечење акни. Овај зачин може да уништи бактерије и гљивице које проузрокују промене на кожи укључијући и пигментације.

Такође је изврстан извор снажних антиоксиданса који штите тијело од оштећења проузрокованих слободним радикалима, који могу да доведу до упала коже, али и до настанка акни.

Успорава старење коже

Слободни радикали такође могу да допринесу прераном старењу коже, проузрокујући боре, пигментацију и промјене на кожи.

Антиоксиданси у цимету успоравају овај процес штитећи ћелије. Цимет може да поспијеши и производњу колагена који је значајан за кожу.

Побољшава циркулацију

Цимет има вазодилатацијски ефекат на крвне судове, а резултат тога је побољшана циркулација.

Унос мање од кашичице цимета, два до три пута недјељно, могао би да побољша опште здравље, а најбољи начин за то је посипање цимета по пахуљицама или зобеној каши.

Снижава крвни притисак

Снижавање крвног притиска уједно је и одређена врста заштите читавог кардиоваскуларног система.

У једној од спроведених студија, истраживачи су открили значајно смањење и систоличког и дијастоличког крвног притиска при краткотрајном конзумирању цимета код пацијената са дијабетесом типа 2.

Једна кашичица цимета дневно је права количина без штетних ефеката по крвни притисак или шећер у крви.

Смирује стомак

Ако имате проблема са киселином у желуцу или пробавне проблеме, размислите о додавању цимета у своју исхрану.

Истраживачи са Универзитета РМИТ открили су да додавање цимета у храну можете да смањите желудачну киселину, али и гасове и пробавне тегобе, што заузврат чини да се ваш стомак и ви осјећате боље.

Снижава ниво холестерола

Цимет има позитиван ефекат на холестерол, што значи и боље здравље срца, јер висок ниво холестерола може да повећа ризик од срчаних болести.

Истраживања су открила да цимет може да повећа ниво „доброг“ холестерол, док дневна доза, пола до двије кашичице цимета, може да помогне у снижавању укупног холестерола, „лошег“ холестерола и триглицерида.

Све то заједно може да обезбиједи добро здравље срца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:23