/ Фото: Илустрација
25/07/2021 u 22:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите раштан, права је ризница здравља

У свијету нутриционизма познат је као биљка која снижава ниво холестерола у крви, али и одржава здравље очију

Раштан је древно медитеранско поврће које је још у античко доба било посебно цијењено због храњивости, а данас је неправедно запостављено због његових рођака из ботаничке породице купусњача - броколија, кеља, купуса и карфиола.

Наиме, новија научна истраживања говоре да што чешће треба конзумирати здраву зелену намирницу, чији је укус мјешавина слаткастог, пикантног и горког.

Узгој и употреба раштана приписују се још старим Египћанима, Грцима и Римљанима, а важно мјесто има у кулинарској понуди и прехрани становништва Европе, Азије и Америке зато што, иако нискокалорична, садржи богатство витамина, минерала и биљних спојева, од којих су многи корисни за здравље људи.

Све биљке из породице купусњача имају отприлике једнаку хранидбену вриједност те обилују дијеталним влакнима, витаминима из Б групе и витамином Ц, али раштан и лиснати кељ садрже нешто више фолне киселине и калцијума.

Ова биљка такође обилује и цинком, фосфором, калијумом, манганом, магнезијумом и гвожђем. 

Раштан је у свијету нутриционизма познат као биљка која јако ефективно снижава ниво холестерола у крви, али и одржава здравље очију. Бета каротен који се налази у листовима прекурсор је за производњу витамина А који не само да чува вид, него је и одличан антиоксиданс.

Научници су годинама спроводили истраживања на овој ризници здравља и доказали како поједини спојеви под називом глукозинолати имају снажно антиканцерогено ђеловање.

Најздравији је раштан куван на пари. Тим поступком чувамо све храњиве састојке у овој нискокалоричној намирници.

Kада га оперете и очистите потребно је тек пет минута кувања на пари како би омекшао и био спреман за јело, а њиме можете припремити разне чорбе, намазе, салате, али и мини-сармице са разним пуњењима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:51