/ -PIXABAY
25/10/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koliko dnevno treba jesti mandarina

Mandarine su bogate brojnim vitaminima, stimulišu funkcije mozga i prepoznatljive su po svom prijatnom mirisu i ukusu. Ipak, kao i sa svim, i sa njima moramo paziti i držati se preporučene dnevne doze.

Mandarine imaju neodoljiv ukus, osvježavaju i prava su riznica zdravlja. Bogate su vitaminom C i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Takođe, ovo voće stimuliše funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

U nastavku teksta pogledajte zašto bi trebalo redovno da konzumirate mandarine, koliko kalorija sadrže, ali i koliko voćki dnevno je preporučljivo jesti.

Nutritivna vrijednost mandarina

Mandarina je niskokalorično voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, te su sjajan izvor brojnih važnih nutrijenata. Jedna srednja mandarina (oko 88 grama) sadrži:

47 kalorija

12 grama ugljenih hidrata

2 grama vlakana

9 grama šećera

0,7 grama proteina

0,3 grama masti

26% dnevne potrebe za vitaminom C

Osim toga, mandarine sadrže i značajne količine magnezijuma. kalijuma, bakra i gvožđa. Ove male voćke su prava nutritivna bomba koja može značajno da doprinese vašem svakodnevnom unosu vitamina i minerala.

Zdravstvene prednosti mandarina

Redovno konzumiranje mandarina donosi brojne zdravstvene prednosti, kao što su jačanje imuniteta, poboljšanje zdravlja srca i kože. To je ukusno, niskokalorično voće koje pruža mnoge esencijalne hranjive materije koje podržavaju cjelokupno zdravlje.

Iako ne postoji strogo pravilo o tome koliko mandarina treba jesti dnevno, stručnjaci preporučuju konzumiranje 2-3 mandarine dnevno kao dio uravnotežene ishrane. To će vam obezbijediti dovoljan unos vitamina C i drugih važnih nutrijenata, bez pretjeranog unosa šećera.

(Novosti Magazin)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 18:02