Љековита својства лаванде / - UNSPLASH
27/11/2021 u 15:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лаванда има броjне предности, а користи се и код несанице и депресиjе

Цвијет лаванде и уље добиjено из њега имаjу дугу историjу у биљноj медицини

Лијеп мирис, боjа и броjни здравствени бенефити красе лаванду. Цвијет лаванде и уље добиjено из њега имаjу дугу историjу у биљноj медицини. Ријеч лаванда потиче од латинског корена "лаваре", што дословно значи "прати".

Наjраниjа забиљлежена употреба лаванде датира jош из старог Египта. Тамо jе уље лаванде играло улогу у процесу мумификациjе. Током касниjих времена, лаванда jе постала адитив за купање у неколико региона, укључуjући древну Персиjу, Грчку и Рим. Ове културе су вјеровале да лаванда помаже у прочишћавању тијела и ума.

image

Љековита својства лаванде

- UNSPLASH

Здравствене предности лаванде

Од давнина, лаванда се користи за смањење симптома и пружање подршке за више стања. Савремена наука jе потврдила многе од његових здравствених користи, док се друге jош увијек истражуjу.

image

Љековита својства лаванде

- UNSPLASH

Лаванда и несаница

Некада се лаванда препоручивала особама коjе пате од несанице или других поремећаjа сна. Људи су пунили jастуке цвјетовима лаванде како би им то помогло да се боље одморе. Данас, истраживања сугеришу да удисање ароме лаванде може да побољша квалитет сна. Истраживање из 2015. показало jе да су се људи коjи су користили ароматерапиjу лаванде осјећали освјежење након буђења.

image

Љековита својства лаванде

- UNSPLASH

Лаванда и депресиjа

Мала студиjа из 2016. године о женама након порођаjа открила jе да ароматерапиjа лаванде спречава стрес, анксиозност и депресиjу након порођаjа. Стариjе одрасле особе коjе су пиле чаj од лаванде два пута дневно током 2 недјеље у малоj студиjи из 2020. искусиле су нижи ниво анксиозности и депресиjе, пише Healthline.

(Курир.рс/А.М.)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:33