/ -SHUTTERSTOCK
31/07/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nova studija: Svjetlost telefona ujutru i pred spavanje doprinosi razvoju ozbiljne bolesti

Nova studija pokazuje da izlaganje vještačkoj svjetlosti posle ponoći može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

To je upravo ono što pokazuje da sjaj sijalice ili telefona noću može poremetiti cirkadijalni ritam tela.

U istraživanju je učestvovalo skoro 85.000 ljudi, starosti od 40 do 69 godina, koji su nosili uređaje na zglobovima danonoćno nedjelju dana kako bi pratili svoju izloženost različitim nivoima svjetlosti. Kao dio eksperimenta UK Biobank, zdravlje kohorte je praćeno do devet godina.

Oni dobrovoljci koji su kasnije razvili dijabetes tipa 2 su vjerovatnije bili izloženi svjetlosti između 12:30 i 06:00 ujutru tokom jednonedeljnog perioda studije.

Drugim riječima, ljudi koji su noću bili izloženi jakom vještačkom svjetlu imali su značajno veću vjerovatnoću da razviju dijabetes od onih koji su noć proveli u mraku.

Vještačko plavo svjetlo je loše za zdravlje

Istraživanja pokazuju da izlaganje vještačkom svetlu noću, bilo da je to žuto svjetlo vaše lampe za čitanje ili plavo svjetlo sa pametnog telefona ili televizora, može otežati da zaspite. Ali, čak i kada su istraživači u toj studiji uzeli u obzir obrasce spavanja i njegovo trajanje, rezultati su ostali, sugerišući da je u igri još jedan mehanizam.

Drugi mogući faktori koji doprinose, kao što su pol osobe, genetski rizik od dijabetesa, ishrana, fizička aktivnost, izlaganje dnevnom svetlu, pušenje ili konzumacija alkohola, takođe nisu uticali na rezultate.

Novi dokazi sugerišu da izlaganje vještačkoj svjetlosti može poremetiti cirkadijalne ritmove, što dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, izmijenjenog lučenja insulina i povećanja tjelesne težine – sve to je povezano sa povećanim rizikom od metaboličkih poremećaja kao što je dijabetes tipa 2.

"Vještačko svjetlo uveče i noću može poremetiti fiziološke procese kontrolisane endogenim cirkadijalnim ritmovima, te potencijalno dovesti do štetnih zdravstvenih posledica. O tome svjedoči suzbijanje lučenja hormona melatonina, kao i veća prevalencija štetnih zdravstvenih posledica kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i hipertenzija pod stalnim svjetlosnim uslovima noću", objavljeno je u The Lancet Regional Health – Europe..

Jedno od glavnih ograničenja studije je to što istraživači nisu mogli da uzmu u obzir vrijeme obroka, što može uticati i na cirkadijalne ritmove i na toleranciju glukoze, kako piše Science Alert.

Izlaganje plavoj svjetlosti povećava rizik od dijabetesa

Otprilike 50 odsto učesnika bilo je izloženo veoma niskom nivou svjetlosti noću, manjem od jednog luksa, što odgovara slabijoj svjetlosti od one koju emituje svijeća. Ispostavilo se da su oni bili zaštićeni od razvoja dijabetesa.

Oni koji su bili najviše izloženi svjetlosti bili su ispod prosječnih 48 luksa. Ovo se odnosi na oko deset odsto učesnika koji su tokom noći bili izloženi relativno slabom svetlu iznad glave. Imali su jedan i po puta veću šansu da razviju dijabetes od onih koji su bili u mraku.

Autori studije navode da veliku ulogu igra melatonin, hormon spavanja, koji, između ostalog, kontroliše odgovor glukoze i insulina.

Rizik od razvoja bolesti se povećava kao odgovor na dozu svjetlosti – što je jača izloženost svjetlosti, veći je rizik od razvoja dijabetesa. Zato budite oprezni sa plavim svjetlom prije spavanja i pokušajte da ga potpuno izbjegnete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. septembar 2024 13:02