Zdrava ishrana / - SHUTTERSTOCK
26/09/2024 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ovu hranu ne jedite za večeru ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca

Biranje večere koja je zdrava za srce može biti izazovno, pogotovo nakon radnog dana kada napokon možemo da se opustimo i uživamo u ukusnom obroku.

Međutim, takva opuštenost može donijeti i negativne posledice za zdravlje srca.

- Kvalitet večere značajno utiče na zdravlje srca. Obroci bogati rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, kao i visoko prerađenim proteinima, mogu dovesti do razvoja ili pogoršanja svih glavnih faktora rizika za bolesti srca - kaže kardiolog dr Alan Rozanski za Parade.

Dr Rozanski objašnjava da ti faktori uključuju povećan rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, gojaznosti, insulinske rezistencije, hronične upale te direktnu štetu koronarnim krvnim žilama, što sve zajedno ugrožava zdravlje srca.

Osim toga, nije samo pitanje što jedemo, već i kada jedemo.

- Konzumiranje nezdrave hrane kasno uveče može poremetiti san, što dodatno povećava rizik od srčanih bolesti - dodaje kardiolog.

Ovo su tri najzdravije namirnice na svijetu

Tipična večera u današnje užurbano vrijeme često je fokusirana na proteine poput crvenog mesa, piletine, ćuretine ili ribe.

Iako ti proteini mogu biti zdravi za srce, dr Rozanski izbjegava jednu vrstu hrane - prerađeno meso.

To uključuje suhomesnate proizvode, viršče, salame i kobasice, ali i prerađeno meso koje se smatra zdravim, poput komercijalno pripremljene piletine, ćuretine i pečene govedine.

- Ovi visoko prerađeni proizvodi obično sadrže velike količine natrijuma, konzervansa, kao što su nitrati i nitriti, kao i druge aditive koji poboljšavaju ukus i produžuju trajnost - objašnjava dr Rozanski.

Medicinske studije dosledno pokazuju da su visoko prerađeni mesni proizvodi povezani s povećanim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva.

Stoga predanost zdravim večerama može pomoći da se smanji rizik od srčanih bolesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 20:02