Кисели краставци као лијек / Foto: Pixabay
25/10/2021 u 18:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кисели краставци топе килограме, ублажавају мамурлук, јачају имунитет

Корнишони су одличан извор витамина К, који је одговоран за згрушавање крви. Један краставац садржи 15 одсто препоручене дневне количине

У сезони спремања киселе зимнице немојте никако прескочити да споремите коју теглу киселих краставаца. Они нијесу само пожељни трудницама већ и онима са здравственим картоном. Једу их чак и они који пате од одређених здравствених стања. Иако се чини да корнишон ниjе ништа друго до краставац, уз со и зачинско биље, у неким погледима испада да jе прави лиjек, као и његов сок који jе такође супер здрав, jер садржи значаjан дио хранљивих материjа.

Откривамо шест разлога због којих ове зиме не смијете прескочити да конзумирате киселе корнишоне.

Губитак тежине

Према jедноj студиjи у Jапану, свакодневна конзумациjа сирћета доводи до смањења тjелесне тежине, а сирће jе главни састоjак киселих краставаца.

Уклањање мишићних грчева

Друга студиjа jе показала да конзумирање киселих краставаца и њиховог сока смањуjе грчеве мишића код спортиста. Ако се припремате за важну утакмицу или се jедноставно плашите грчења, пробаjте кисели краставчић и чашу сока.

Витамини и антиоксиданти

Осим што спречаваjу грчеве, кисели краставци су веома богати антиоксидансима и витаминима Ц и Е. То jе прави витамински коктел и моћан имунолошки модулатор, према студиjи коjу jе спровео часопис Космополитен. Укратко, поздравите се са прехладом и грипом.

Приjатељ у ПМС-у

Ако жудите за нечим сланим у наjгорим данима мјесечног циклуса, кисели краставци су савршени. Не само да су нискокалорични, већ и због киселости спречаваjу апетит.

Краставци против губитка крви

Кисели краставци одличан су извор витамина К. Jедан краставац садржи 15 одсто препоручене дневне количине. Шта ради? Витамин К jе одговоран за згрушавање крви. Ако вам недостаjе оваj витамин, чак и мала рана може довести до великог губитка крви.

Лиjек против мамурлука

На краjу, савjет коjи ће многима помоћи. Кисели краставци могу помоћи у спречавању мамурлука. Дошли сте кући са забаве и не осjећате се добро jер сте попили превише? Поjедите два велика кисела краставца приjе спавања и нећете имати проблема. Киселина разбиjа алкохол, па нећете имати мамурлук ни након прилично "лиjепе вечери".

Извор: Б92

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:55