sok od narandže / - UNSPLASH ILUSTRACIJA
28/10/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sok od pomorandže čini čuda za zdravlje

Ovo je meta-analiza i kritičko poređenje nekih ranije sprovedenih istraživanja o prednostima soka od pomorandže

Znamo da je čisti sok od pomorandže veoma bogat hranljivim materijama (kao što je vitamin C) i bioaktivnim jedinjenjima koja su korisna za naše tijelo i potencijalno mogu smanjiti upale i pomoći u borbi protiv sezonskih bolesti.

Istraživanje koje je sproveo Odeljenje za citruse Floride (FDOC) sugeriše da čisti sok od pomorandže, kao što je onaj dobijen cjeđenjem svježih citrusa (tj. bez dodatka šećera ili drugih supstanci), može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod odraslih.

U stvari, ispijanje soka značajno smanjuje nivo interleukina 6 (proteina proizveden od IL6 gena koji djeluje kao marker upale, pokrećući imunološki odgovor tela ili podstičući upalne procese) i kod zdravih odraslih osoba i kod onih koji pate od hronične upale, prenosi Novi list.

Pored toga, dva druga markera povezana sa upalom i oksidativnim stresom se takođe smanjuju uzimanjem proizvoda.

Ovo je meta-analiza i kritičko poređenje nekih ranije sprovedenih istraživanja o prednostima soka od pomorandže.

Analiza je sprovedena u tri djela: kvalitativno istraživanje 21 istraživačkog rada već sprovedenog o soku od pomorandže na ukupno 307 zdravih odraslih osoba i 327 odraslih osoba u riziku od bolesti, dalji pregled manje grupe studija (16), koji se fokusirao na mjerenje šest biomarkera koji su najviše povezani sa upalom i oksidativnim stresom i na kraju, meta-analiza sprovedena na 10 studija.

Uporedne analize su generalno pokazale da 100 odsto sok od pomorandže blagotvorno djeluje na prisustvo upale ili oksidativnog stresa u našem organizmu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 00:14