/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY KIM GORGA ON UNSPLASH
16/02/2023 u 18:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Surutka, limun i celer: Da li su zaista „čistači“ jetre

Preporučuje se i zdravim osobama kao prirodni imunitetski preparat

Poznata su brojna korisna svojstva surutke, a dodatak još nekih sastojaka pojačaće blagotvorno dejstvo na naš organizam, pre svega na jetru-

Surutka od kravljeg ili kozjeg mlijeka od davnih vremena je poznata kao stari domaćinski lijek za mnoge bolesti. Preporučuje se i zdravim osobama kao prirodni imunitetski preparat.

KAKO SE DOBIJA SURUTKA I KOME SE POSEBNO PREPORUČUJE

Surutka je tečnost, odnosno proizvod koji ostaje nakon procesa pravljenja sira, takozvanog sirenja. Ne samo iskustva onih koji koriste surutku, već i studije, dokazale su blagotvorno dejstvo na naš organizam. Zahvaljujući velikom broju korisnih svojstava, surutka ima sposobnost da utiče na imunitet, ali brojne druge organe u tijelu.

Ono što je takođe njena prednost je da se preporučuje i zdravim ljudima kao prirodni preparat u cilju prevencije mnogih bolesti i zaštite zdravlja.  Za one koji imaju probleme sa jetrom, surutka je jedna od prvih preporuka za poboljšanje stanja ovog organa. Jedna od studija dokazala je da osobe koje imaju ozbiljno oštećenu jetru ili čekaju na transplantaciju od nje mogu imati veliku pomoć i koristi.

Surutka i njeni sastojci imaju uticaj na lučenje serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja, prenose Nezavisne.

ŠTA SURUTKA SADRŽI I ZAŠTO JE TOLIKO ZDRAVA

Surutka se sestoji od svega navrijednijeg što nutritivni sastav mlijeka ima: veliku količinu vitamina E i B, belančevina, aminokiselina, mliječnih šećera i minerala. U njoj se takođe nalaze i magnezijum, kalijum, cink, fosfor, cink, bakar i gvožđe. Surutka sadrži veliku količinu dobrih živih bakterija, a poznato je šta za naš digestivni sistem znače probiotske namirnice. U tome je i tajna uticaja surutke na naš imunitet, jer on i počinje i završava se u crijevima.

Aminokiseline su važne i za građu i jačanje naših mišića, pa se surutka preporučuje sportistima, ali i svim ljudima koji su izloženi većim fizičkim naporima.

RECEPT ZA SURUTKU SA LIMUNOM I CELEROM

Najčistija surutka se pravi od domaćeg mlijeka. Evo starinskog recepta za pravljenje jednog litra napitka koji u narodnoj medicini važi za „čistača“ jestre, podizanje energije i poboljšanje ukupnog zdravlja:

- sipati litar i po kravljeg ili kozjeg mleka u dublju posudu i stavite da se kuva - iscedite sok od jednog limuna - izrendajte jedan manji celer - limun i celer dodajte u skuvano vrelo mleko i promešajte - ostavite poklopljeno da se hladi - kada se na vrhu smese odvoji zelenkasta tečnost, skupite je i prespite u staklenu flašu.

Ukus ovog napitka je drugačiji u odnosu na običnu surutku na koji neki ljudi osjećaju mučninu ili im jednostavno ne prija.

Napitak obavezno držite u frižideru. Takođe je veoma važno znati i kako da se konzumira, jer preterano konzumiranje surutke može negativno da utiče na crevnu floru. Jednu do sve kašike ovog napitka razmutite u čaši mlake vode i popijte pola sata pre svakog obroka.

Ovakav prirodni „čistač“ organizma posebno je dobar za masnu jetru, poboljšanje varenja, visok holesterol i imunitet uopšte. Ukoliko nema intolerancije na laktozu, dobar je i za trudnice. Naravno, prije uključivanja u režim konzumiranja, trebalo bi da se posavjetujete sa ljekarom, posebno ako imate neku bolest ili ste skloni alergijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:18