/ - AREK-ADEOYE-LJOCGJS63SM-UNSPLASH
02/10/2021 u 14:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како ходање утиче на мршављење и колико би требало да будемо активни

Иако не морате да трчите, повећање брзине ходања може сагорјети више калориjа jер повећава броj откуцаjа срца. Али не брините, нема потребе за спринтом – можете добро вјежбати ако ходате умјерено интензивним темпом

Када jе ријеч о стратегиjи вјежбања за мршављење, ходање jе у том смислу потцијењено. Вријеме jе да се то промијени.

Постоjи много ствари коjе подржаваjу ходање, укључуjући и то да не морате носити ствари од спандекса, не морате ићи у посебну теретану да бисте то урадили. Уз то, не само да можете да смршате на таj начин, већ што више тежите, лакше ћете изгубити килограме.

Да би вам ходање заиста помогло у напорима да смршате, имаjте на уму неколико ствари.

Не постоjи чаробна формула за то колико корака, миља или сати морате да прођете да бисте изгубили тежину коjу желите. Од почетка jе кључ учинити више него што радите сада. Ако имате посао гдје сте цио дан на ногама, морате да радите више од тога. Али ако имате сједећи посао, шетња сваке вечери након вечере може показати праве резултате.

Пуно се говори о достизању 10.000 корака дневно из здравствених разлога. Ипак, прво одредите своjу основну линиjу. Ако сваког дана пређете само 3.000 корака, немоjте покушавати да следећег дана направите 10.000. Циљаjте 5.000 сваког дана недјељу дана. Следеће недјеље идите на 7.000.

Наjбољи начин да истопите килограме jе да се изазовете интервалима – периодима бржег ходања протканим периодима спориjег ходања. Истраживање jе открило да интервални шетачи губе више на тежини од људи коjи стално иду истом брзином. Наравно, ако заиста желите да промијените структуру свог тијела, потребно jе да додате вјежбе снаге. Не заборавите и да контролисање стреса, сна и хране такође доприноси мршављењу.

У почетку не морате да ходате сат времена да бисте смршали (мада jе добро радити на томе), али важно jе стећи навику да ходате сваки дан. Нека то буде дио ваше дневне рутине – нешто што радите чак и без размишљања о томе – чак и ако ходате само 10 или 15 минута неким данима у недјељи. Ходаjте гдје год можете, паркираjте аутомобил даље од продавнице, на примјер, и идите степеницама, а не лифтом.

Ходање по нагибу повећава броj откуцаjа срца и помаже у активирању глутеуса, квадрицепса и листова. У зависности од нагиба, можете постићи сличне предности као трчање без додатног оптерећења зглобова.

Иако не морате да трчите, повећање брзине ходања може сагорјети више калориjа jер повећава броj откуцаjа срца. Али не брините, нема потребе за спринтом – можете добро вјежбати ако ходате умјерено интензивним темпом.

Ручни тегови помажу вам да сагорите више калориjа. Али, оно што заиста раде jе да чине да спориjе ходате, што поништава било какву корист од прекомјерне тежине.

Да бисте ишли брже, правите дуже кораке. Управо супротно! Да бисте ишли брже, морате да скратите корак и направите више корака у минути. Када предалеко испружите стопало испред себе, добиjате већи утицаj на кољена и кукове, а стопало дјелуjе као кочница. Да бисте се навикли да скратите кораке, преброjте колико корака направите у минути (или 30 секунди, ако вам ум брзо лута) током интервала брзине. Затим покушаjте да наредних минута предузмете више корака од тога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:08