/ GETTY IMAGES-VISNJICAN DUSANKA
19/06/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dermatolozi otkrivaju najbolje tretmane za ispucale pete

Suva koža nije ograničena samo na lice; može se javiti na svakom dijelu vašeg tijela, sve do stopala. Suve, iritirane pete, na primjer, apsolutno ne izgledaju privlačno: tu su neprijatne pukotine, zadebljanja kože, žutoća…

Hladno vrijeme, debele čarape, tuširanje vrelom vodom i sapuni visoke Ph su samo neki od razloga zbog kojih nam se ispucale pete pogoršavaju zimi. Vrijeme je da to riješimo i da počnemo da uživamo u sandalama.

Da li se ispucale pete mogu inficirati?

Ispucale pete mogu biti ružne, ali obično ne izazivaju ozbiljne probleme. Povremeno se jako ispucale pete mogu inficirati i dovesti do celulitisa, ali to se ipak događa rijetko. Pukotine na peti, ili napukle pete, nastaju kada koža na dnu vaše pete postane tvrda i suva. Bez obzira koji je uzrok ispucalih peta, postoje koraci koje možete preduzeti da biste ih liječili.

Šta izaziva ispucale pete?

Kada vam koža oko peta postane suva i gusta, to može biti početak ispucalih peta. Dodatni pritisak na masni jastučić vaših peta može prouzrokovati zadebljanje kože ili stvaranje pukotina na peti. Ako želite ovo da spriječite izbjegavajte:

nošenje obuće sa otvorenom petom kao što su sandale

vrelu vodu dok se tuširate

korišćenje oštrih sapuna

suvo, hladno vrijeme

dugo stajanje

Kućni tretmani za ispucale pete koje preporučuju dermatolozi

Prema stručnjacima, ključ za liječenje fisura je piling, hidratacija i izbjegavanje dugih, toplih tuševa i oštrih mirisa. Posvetite posebnu pažnju svojim petama prije spavanja: Potopite stopala oko 10 minuta u običnu ili vodu sa kupkom i potom ih dobro osušite. Zatim lagano protrljajte pete lufom ili pilingom za stopala kako biste uklonili mrtvu kožu. Nanesite masniju kremu na bazi ulja ili vazelin, a zatim navucite par tankih pamučnih čarapa pred spavanje kako biste pomogli da hidratantna krema djeluje. 

Ne ignorišite suve, ispucale pete, jer vremenom možete razviti dublje pukotine, što povećava rizik od infekcije. Ako mjere samopomoći ne pomognu, razgovarajte sa svojim ljekarom o drugim opcijama liječenja.

Kako izabrati pravu kozmetiku za ispucale pete?

Kada kupujete tretmane i proizvode za njegu stopala, jako je važno da potražite hidratantne sastojke uključujući vazelin, glicerin, ceramide, hijaluronsku kiselinu koji mogu pomoći u obnavljanju barijere vaše kože i zadržavanju vlage. Izbjegavajte mirise ili oštre sapune — umjesto toga, odlučite se za nježne sapune bez mirisa i hidratantne kupke i sredstva za pranje. Najbolja opcija za pranje stopala kada imate ispucale pete su nepeneće tečne formule koje sprečavaju da se vaša koža više isuši.

Kada ste odabrali adekvatnu njegu, neophodno je da se posvetite svojim stopalima. Piling za stopala je obavezan: on pomaže u uklanjanju viška suve kože. Gledajte da se opredijelite za pilinge za stopala koji sadrže amonijum laktat, salicilnu kiselinu, mlečnu kiselinu i ureu. Međutim, izbjegavajte pilinge ako su vam pukotine na petama jako duboke da ne biste dodatno iritirali kožu.

Najbolji tretmani za ispucale pete koje možete same da napravite

Hidratantne maske

Nanošenje gustih hidratantnih krema na stopala nekoliko puta dnevno će održati kožu hidriranom i sprečiće pucanje kože. Mažite ih ujutro i uveče, a noću pravite obloge od vazelina kako je opisano.

Korišćenje prirodnih ulja

Neki ljudi preferiraju ulja na biljnoj bazi kao alternativu jer se vjeruje da su prirodna, sigurna i netoksična hidratantna sredstva. Samo budite svjesni bilo kakve potencijalne alergije na sastojke. Dostupne opcije su bademovo ulje, ulje kajsije, arganovo ulje, ulje avokada, ulje boražine, kokosovo ulje, laneno ulje, ulje tamjana, ulje sjemenki grožđa, ulje jojobe, ulje lavande, ulje marule, zobeno ulje, maslinovo ulje, geranijum ruže, ulje sandalovine, shea buter, sojino ulje, suncokretovo ulje, ulje čajevca.

Med i mlijeko

Kombinacije meda i mljeka su popularne u borbi protiv suve kože tako što obezbjeđuju vlagu suvoj koži i uklanjaju prekomjerno mrtvu kožu. Vjeruje se da je to zbog meda i mliječne kiseline, vitamina A i vitamina D.

Oblozi od sirćeta

Oblozi od sirćeta ili kupke od vode i sirćeta su se pokazale efikasnim u liječenju suve kože jer mogu djelovati kao piling. Najčešće se koristi jabukovo sirće. Zbog svojih kiselih svojstava koja sadrži sirćetnu kiselinu, limunsku kiselinu i alfa hidroksi kiselinu, može ukloniti višak suve kože koja je uzrok ispucalih peta. Ovi sastojci imaju antimikrobna svojstva, koja mogu izliječiti površne posjekotine i rane na stopalima.

Aloe vera

Aloe vera je još jedna prirodna opcija. Prepuna je mnogih vitamina i minerala, kao što su vitamini A, C, D i E, kao i cink, kalijum i magnezijum. Pošto aloe vera ima antiinflamatorna svojstva, takođe liječi i smiruje manje iritacije kože.

Limunov sok i maslinovo ulje

Pokazalo se da kombinacija limunovog soka i maslinovog ulja jesu odličan tretman za ispucale pete. Imaju antioksidativna svojstva koja smanjuju upale. Maslinovo ulje je odličan prirodni hidratant za suvu kožu, kao što je ranije pomenuto. Limunov sok ima vitamin C, vitamin E i magnezijum koji pomaže u proizvodnji kolagena u koži,piše lepotaizdravlje.rs Alfa hidroksi kiseline takođe mogu biti korisne u obnavljanju kože.

Maske od banane i avokada

Maske za lice su veoma popularne, ali ponekad mnogi zaborave da ista maska može biti korisna za stopala. Maske od banane i avokada su odlične za vlaženje suve kože. Imaju nekoliko vitamina (vitamini A, B, C, D i E), minerale (magnezijum i kalijum) i antioksidativna svojstva koja pomažu kod ispucale kože.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 14:17