Само је један бурек / FOTO: SHUTTERSTOCK
18/01/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бурек или пита с месом

Када бисте тражили „питу са месом“ или „бурек са месом“ негдје у Босни, вјероватно би вас чудно погледали. Сви тамо кад кажу „бурек“ подразумијеваjу да jе са месом

Све пите су питице – само jе бурек питац.

Када бисте тражили „питу са месом“ или „бурек са месом“ негдје у Босни, вјероватно би вас чудно погледали. Сви тамо кад кажу „бурек“ подразумијеваjу да jе са месом. Остало су „сестре“: сирнице, заљанице, кромпируше… Отуда и изрека „све пите су питице, само jе бурек питац“.

Упркос томе што су и бурек и све пите са ових простора наjукусниjе са домаћим корама, из практичних разлога и уз минималне губитке, умјесто да развиjате тијесто оваj наш бурек ћемо мало урбанизовати. Спремићемо га са куповним корама.

Састоjци

500 гр кора за питу

700 гр jунећег мљевеног меса

1 главица црног лука

6 чена бијелог лука

уље

минерална вода

со и бибер

300 гр павлаке или каjмака

Припрема

У суд саставити мљевено месо, исјецкан црни лук, 3 чена бијелог лука и 1 кашику уља, со и бибер. Мијешати месо и зачине док се надев добро не сjедини.

Одмотати купљене коре за питу и положити на радну површину. Водити рачуна да дужина кора одговара дужини плеха у коjем ће се пећи бурек (по потреби, скраћивањем кора прилагодити дужину). Раствором уља и минералне воде четкицом премазати прву jуфку. Припремљени надјев, руком у гомилицама равномјерно распоредити на, до себе, прву половину jуфке (може и нешто више од половине). Потом jе, као палачинку, пажљиво уролати према другом краjу и пребацити у добро науљен плех. Могу се испружити по дужини-хоризонтално или кружно мотати у зврк. Како Вам воља.

Поступак понављати, док се не потроше коре и припремљени надјев, водећи рачуна да се ролне слажу без размака - тик jедна до друге. Пећи у загриjаноj рерни 30 минута на 200 степени, све док коре одозго не порумене.

Бурек извадити из рерне и прелити са смјесом од павлаке и ситно исјецканг бијелог лука. Наjбоље jе када jе павлака помијешана са каjмаком.

Служити одмах, jер jе ово jело  наjљепше топло.

Овако припремљен, оваj преукусан бурек може да се jеде у различито доба дана. Ако jе у питању доручак, можете попити jогурт или кисело млијеко (наjбоље домаће).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:30