Грета торта / - ФБ
11/12/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грета торта

Права старинска торта, богата укусима, наjукусниjа након што одстоjи дан-два, неизоставна на славама, за нас чиста десетка

Ова торта jе савршенство - рапсодиjа укуса. Права старинска торта, богата укусима, наjукусниjа након што одстоjи дан-два, неизоставна на славама, за нас чиста десетка. Остављамо вам рецепт, класичан рецепт jе у питању, осим у броjу jаjа, а нама jе ова мјера идеална.

Састоjци за кору x 3

4 бјеланца

5 кашика шећера

50гр мљевених ораха

50гр мљевених љешника

1 касика мљевеног кекса

image

Грета торта

- ФБ

Састоjци за фил

12 жуманаца

12 кашика шећера

12 кашика млијека

2 кесице бурбон ванилиног шећера

250гр путера

120гр чоколаде

50гр путера

300гр шећера

image

Грета торта

- ФБ

Мутити бјеланца док се не створи чврст снијег и додавати лагано шећер. На краjу умијешати шпатулом орахе, љешнике и касику кеска. Смјесу излити у мали плехић димензиjа 16x26цм и пећи у загриjаноj рерни на 180 °C 15-20 мин. Поновити три пута. Уколико желите да скратите процес можете да направите jедну велику кору од 12 бјеланаца и да jе печете у великом плеху од рерне и када се испече подијелите jе на три дијела.

За припрему фила умутити добро миксером жуманца и шећер па додати млијеко и jош мутити. Кувати фил на пари док се не згусне. Требаће вам око пола сата - 45 минута. Кување на пари изгледа тако што у дубљу шерпу сипате воде и преко ње ставите мању шерпу у коjоj jе фили и све време мијешате. Пред краj увијек извадите jедну кашичицу фила на тањирић и ако се након неколико минута згусне значи да jе готов. Оставити га да се потпуно охлади и онда умутити путер собне температуре и додати га охлађеном филу.

image

Грета торта

- ФБ

Истопити шећер са мало путера и када буде потпуно течан прелити сваку корицу - ово радити брзо jер се шећер jако брзо стеже (ако сте правили jедну велику кору, ово радите тек када jе подијелили на три дијела). Када се шећер охлади обавезно га "излупкати" кашиком по површини, да би се торта касниjе лакше сјекла. Истопити чоколаду са путером па прелити сваку кору преко шећера. Када се охлади филовати фил преко сваке коре и на краjу премазати цијелу торту филом и по жели украсити мљевеним орасима и љешницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:46