/ Фото: Илустрација
22/05/2021 u 16:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ово су грешке због којих вам месо са роштиља испада лоше

Избјегавајте ове кораке које праве сви почетници

Печење роштиља је умјетност и вјештина која се стиче искуством. Да бисте испекли квалитетан комад меса потребно је избјегавати грешке с којима се суочавају бројни почетници, пише Панкуфер. 

Не узимате довољно времена за маринирање

Роштиљ ће имати бољи укус ако га маринирате у уљу и зачинима неколико сати прије печења, а идеално би било и цијелу вече прије припреме. Не заборавите у маринаду додати и нешто киселине попут лимуновог сока или сирћета, јер ће оно спријечити развој хетероцикличких амина на високим температурама пржења које се сматрају канцерогенима.

Избјегавате кориштење додатне масноће

Немасно месо попут пилетине и ћуретине залијепиће се за решетке роштиља ако их не премажете неком масноћом. Папир за печење намочите уљем или маслацем, па пређите преко загријаних решетки прије него што на њих ставите овакве комаде меса.

Стављате на решетку хладно месо

Kао што не бисте хладан одрезак ставили у таву, тако је пожељно пустити да маринирано месо дође на собну температуру прије него што га ставите на решетку роштиља. На овај начин нећете "шокирати" месо топлином, а оно ће се љепше испећи и имати бољу боју.

Превише окрећете месо

Једном кад комад меса ставите на роштиљ боље га је што мање окретати и помицати. Наиме, месу с роштиља онај екстра окус даје карамелизација површине, до које се долази када се комад меса пече на одговарајућој температури и у одговарајућем временском оквиру.

Kада мислите да је вријеме за окретање одрезака, хватаљкама њежно покушајте одвојити месо од решетке. Ако се месо "лијепи" за решетку, а науљили сте је, то је знак да га требате пустити да се пече неколико минута дуже да бисте добили лијепу карамелизирану површину.

Не пуштате месо да се одмори

Да би се стабилизовали сокови у месу, а ваш одрезак (п)остао сочан, сваки је комад потребно одморити. Након печења меса, замотајте га у алуминијумску фолију и пустите да тако стоји пола времена од укупне термичке обраде. Алуминијумска фолија задржаће топлину, а ви ћете добити укусан комад меса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:44