Торта од бијеле чоколаде и печених љешника / - ФБ
22/12/2021 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Торта од бијеле чоколаде и печених љешника

Трудили смо се да уврстимо све састоjке коjе ћете вољети и испала jе одлично - кремаста, са танким корицама, богатог укуса, а о текстури да и не причамо

Ово jе посебна тортица, правило смо jе с пуно љубави. Трудили смо се да уврстимо све састоjке коjе ћете вољети и испала jе одлично - кремаста, са танким корицама, богатог укуса, а о текстури да и не причамо. И наjбоље од свега, не захтијева пуно умијећа и времена.

image

Торта од бијеле чоколаде и печених љешника

- ФБ

4 коре - за сваку jе потребно:

2 бјеланца

40гр шећера

30гр мљевених печених љешника

20гр мљевене плазме

image

Торта од бијеле чоколаде и печених љешника

- ФБ

Умутити бјеланца, па лагано додавати шећер док се не направи чврст шне. На краjу умијешати љешнике и плазму. Ми смо користили плехиће димензиjа 16x26цм. Могу да се пеку и у великом плеху од рерне па да се подијеле на два дијела. У том случаjу правите двије коре од по 4 бјеланца. Или округли плех пречника 23цм. Обложити плех пек папиром у и пећи у загриjаноj рерни на 200 °C 15-ак минута.

Састоjци за фил

8 жуманца

2 кесице бурбон ваниле или ванилиног шећера

100гр шећера

60гр густина

300мл млијека

150гр сјецкане бијеле чоколаде

250гр путера

image

Торта од бијеле чоколаде и печених љешника

- ФБ

Жуманца и шећер добро умутити док не "побијеле", па додати густин и све заjедно jош кратко умутити да се направи глатка смјеса. Млијеко загриjати до кључања и у танком млазу га додавати жуманацима све вријеме мутећи миксером. Када се све сjедини вратити у шерпу и мијешати на лаганоj ватри док фил не добиjе конзистенциjу пудинга. Склонити са ватре и додати исјецкану бијелу чоколаду и мијешати док се не истопи. Фил пребацити у стаклену посуду и покрити приjањаjућом фолиjом, па оставити да се потпуно охлади. Пред филовање торте пјенасто умутити путер собне температуре па му лагано додавати охлађени фил.

Свака корица се филуjе филом на коjи се наренда jош мало бијеле чоколаде (ово jе опционо, и овдје укупно за све коре ставимо jош 50гр) и на краjу треба да остане довољно фила да се торта премаже са свих страна. Охладити торту.

За краj припремити бијели ганаш тако што загриjемо 100мл слатке павлаке до кључања, склонимо са ватре и умијешамо 200гр исјецкане бијеле чоколаде. Када се прохлади, прелити цијелу торту и ивице, и украсити мљевеним љешницима. Ако jе ганаш превише риједак и крене да се разлива само охладити торту кратко па све што jе исцурјело само вратити на ивице, требало би да се ухвати кад се мало прохлади. Охладити у фрижидеру прије служења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 09:21