/ Фото: Илустрација
03/06/2021 u 12:54 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због ових грешака хљеб вам не испада добро кад га сами мијесите

Почетници, обратите пажњу

Иако се не чини тако компликовано, није баш тако лако умијесити и испећи домаћи хљеб.

За хљеб су вам потребни брашно, вода, со и евентуално квасац. Такође, можете додати и семенке ако нисте потпуни почетник.

Ако, пак, тек почињете да печете сами хљеб, неколико је грешака које врло лако можете да направите, а прилично утичу на то како ће вам хљеб испасти.

„Убијате“ квасац

Ако вам тијесто не нараста, готово је сигурно да сте „убили“ квасац. Kвасац најприје треба ставити у млаку воду да “процвјета”. Ако је вода преврућа, убиће квасац, ако је прехладна неће га активирати.

Kористите погрешно брашно

Текстура хљеба може бити потпуно лоша ако користите погрешно брашно. Различите врсте браша имају различита глутенска својства. У рецепту прочитајте какво вам брашно треба или на паковању брашна прочитајте да ли је погодно за хлеб.

Прекратко га месите

Kако бисте погодили текстуру, хлеб треба добро премијесити. Тако се активира глутен. Најчешћа грешка је што људи премало мијесе хељб. Требало би га мијесити од 15 до 20 минута.

Прекратко га остављате да нараста

Kвасцу треба времена да нарасте како би хлеб нарастао. Често су људи пренестрпљиви па скраћују време нарастања. У рецептима је обично написано колико дуго хлеб треба да нараста и то треба поштовати.

Kористите премлади стартер

Ако сте од оних амбициознијих који сами код куће праве стартер, важно је да га оставите да дозри до краја. Ако за хљеб користите премлади стартер, хљеб ће бити презбијен и жилав.

Режете топао хљеб

Да, топли хљеб је диван, али ако га зарежете док је још топао он ће добити превише ваздуха, осушиће се и убуђати.

Извор: Н1

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:22