/ -
03/08/2023 u 12:04 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbornici Skupštine Glavnog grada 4. avgusta raspravljaju o spomen-obilježjima

Pred odbornicima će se naći odluke o postavljanju spomen-ploče na porodičnoj kući Arsa Milića, spomen-biste Vladu Miliću i Branku Božoviću, kao i podizanju spomen-obilježja davanjem naziva javnom objektu "Park Dušana Vukotića"

Sjednica Skupštine Glavnog grada biće nastavljena u petak, 4. avgusta u 11 časova. Odbornici će raspravljati o postavljanju spomen-ploče na porodičnoj kući Arsa Milića, spomen-biste Vladu Miliću i Branku Božoviću, kao i podizanju spomen-obilježja davanjem naziva javnom objektu "Park Dušana Vukotića". Tu su i tačke informacija o potrebi obustave daljih investicionih aktivnosti na urbanističkoj parceli 1, Blok 19, u zahvatu DUP-a Stambena zajednica VI Kruševac dio, kao i informacija o potrebi kreiranja programa "Gradski stan" za rješavanje stambenog pitanja mladih bračnih parova, ugroženih podstanara i osoba sa invaliditetom.

Po hitnom postupku biće razmatrane tačke predlog odluke o auto-taksi prevozu, o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Narodna biblioteka "Radosav Ljumović", o stvaljanju van snage Odluke o izmjenama i dopunama DUP-a Zabjelo Ljubovic, kao i Odluka o besplatnom prevozu u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Glavnog grada, te predlog odluke o organizaciji Novogodišnjih praznika 2023 – 2024.

Završena je rasprava o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica. Mitar Šušić, predlagač odluke kazao je da je tačka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica izazvala najviše polemike.

- Mi kao predlagači vodili smo se interesom da dobijemo emitera da funkciju ostvaruje na nezavistan način. Čule su se kritike da planiramo da politički preuzmemo TV. To nije relevantno, jer da nam je to plan čekali bi da istekne mandat i da po istom kalupu izaberemo politički kontrolisane članove. Naša namjera je bila da uvažimo sve preporuke koje smo pretočili u predog odluke. Mi smo se bazirali da sve bude u skladu sa važećim propisima u Crnoj Gori. Suština odluke je značajno drugačije definisanje djelatnosti društva, proširivanje opisa poslova. Pored toga značajno proširivanje odgovornosti Savjeta koji je dužan da izvještaj stavi na uvid javnosti, kao i sve periodične izvještaje. Redefinisali smo sastav Savjeta u smislu da ovlašćeni predlagači mogu biti stručnjaci. Proširena je i lista zabrana u smislu ko ne može biti član savjeta – rekao je Šušić.

On je istakao da su zakonom ograničeni na broj članova u Savjetu da bude pet.

- Dobijali smo sugestije da NVO ima dva člana. Civilni sektor nijesu samo nevladine organizacije. Ovaj sastav Savjeta garantuje nezavisnost. Jedna od novina je i uvođenje ombudsmana. Za njega su predviđeni zahtjevni uslovi. Prevazići ćemo šok zbog najave da se raspravlja o ovoj odluci i da ćemo dobiti kvalitetnog emitera. Očekujem da ćemo svi podržati odluku jer nije usmjerena ni protiv čega, već da dobijemo kvalitetnog javnog emitera – kaže Šušić.     

Andrija Klikovac (DPS) važno je da znamo kako se došlo do ove odluke.

- Prvo je rpedložena odluka o razješenju savjeta. To je bilo predviđeno klasično političko razrjeenje. Nakon pritiska međunarodne zajednice dolazimo do famoznog sastanka gradonačelnice sa predstavnice klubova i međunarodne zajendice i dolazi se do rješenja kako da se razriješe. Dolazimo do teksta ove odluke. Sumnjam da su odluku pisali odborici, već neko iz medijske zajednice, neko ko ima politički interes, a da možda to lice postane dio Savjeta. Takođe, jedna od partija ima politički interes i u direktnoj vezi sa Vladom. U pitanju je politička rapsodjela plijena s hodno koalicionom sporazumu. Tako je neko postao direktor Vodovoda. O profesionalizaciji nema govora. Naravno da ima politike. Univerzitet Crne Gore nije jedini. Pa gradonačelnica je potekla sa nekog drugog. Zašto i ako je stavljeno Univerzitet što se ne stavi Privredna komora, jer svi oni daju doprinos. Ovo je jedinstven primjer da je u jedan savjet lokalnog medija mijenjan u sred mandata tako što se mijenja akt o osnivanju tog medija. Ovo će se naći u izvještaju Evropske komisije. U krajnjem ovo na koji način se radi ostaće u pravnoj praksi zapamćeno, jer da neko donosi odluke koje se kreiraju u skladu sa direktorvama EU je nezapamćeno. Šta ako novi saziv u Skupštini Crne Gore donese zakon da ovi članovi ne mogu biti. Mi ćemo opet da mijenjamo odluku. Ne vidim razlog zašto se ovakva odluka po hitnosti donosi bez konsultacija sa javnošću. Jasno je da je razlog da se razriješe članovi i da neko osvoji TV. Zašto u Nikšiću nijesu birani ovako - kaže Klikovac. 

Šušić kaže da Klikovac nema ozbiljnu zamjerku na tekst odluke. Klikovac traži da se odluka povuče sa dnevnog reda. Vasilije Čarapić (PES) kaže da nije upoznat da se neko prijavio na konkurs.

- Klikovac pravi konstrukcije i teorije zavjere. Zakon o elektronskim medijima ne propisuje ko može biti ovlašćeni predlagač, jer bi to bio skandal - kazao je Čarapić.

Vodila se polemika između Klikovca i Čarapića. Klikovac je pitao kako jedan odbornik mogao kontrolisati konkurs, kao pravnik koji je radio u Bemaks.

– Nezapamćeno je da odbornik članu Savjeta šalje mejl. To je presedan – kaže Klikovac. 

Zdenka Popović (Demokrate) kaže da je očekivala da će imati stručni dijalog bez političkih upliva, uticaja i manipulacija. Ona je napravila poređenje sa razrješenjem savjeta RTV Budva, koja je istog dana, pred izbore, i izabrala direktora. 

- Smijenjeni su ljudi sedam dana prije izbora, smijenjen direktor i političkom korupcijom smijenjena vladajuća većina. Očekivala sam od Klikovca da kaže koji je zakon prekršen donošenjem ove odluke. Da li je Zakon o elektronskim medijima, da li je Zakon o lokalnoj samouprvi, privrednim društvima... Ova odluka isključuje mogućnost političkog upliva kada je u pitanju javni emiter - kaže Popović. 

Čarapić navodi da je TV skupa igračka i mi moramo da vodimo računa o njoj da posluje po standardima.

- Nismo htjeli da preuzmemo onu praksu od ranije, jer se radi o lokalnom javnom emiteru. Činjenica je da u Crnoj Gori postoji veliki broj mediji čiji su osnivači nisu iz Crne Gore. Ne želimo da pravimo novi partijski medij. Jedan od razloga što opozicija potencira tu priču jeste jer vide da mi to ne radimo. Mi ne znamo što će biti kada dobijemo predloge za članove Savjeta. Želimo da se zaokruži upravljačka struktura, jer od početka osnivanja izvršni direktor nije bio izabran u punom mandatu. Treba da stvoimo uslove da se neko javi na konkurs. Ne pada nam na pamet da pričamo o uređivačkoj politici. Lično bih volio da se u narednom periodu ne dogodi da zamjenica gradonačelnika ili odbornnik ima emisiju. To je politički uticaj. Ako bude da Rakčević ili Šaranović imaju emisiju biću protiv toga. To su nespojive stvari - rekao je Čarapić.

On ističe da uvode ombudsmana koji će čištiti gledaoce i doprinijeti nezavisnošću medija.

- Mi nijesmo imali finansijski uvid, u tokove novca, a 1.700.000 eura je grad uplaćivao, a ne znamo kako se trošio. Gradska TV nije kritikovala DPS vlast - rekao je Čarapić.

Ivan Vuković (DPS) naveo je da je sve ovo politički neprimjereno, ali da zna zbog čega sve to rade

- Ovo što imate namjeru da uradite će vas sve u političkom smislu delegitimisati. Neprimjereno ponašanje je da ste slali neke meilove. Dajete loš primjer. U program je bio pozivan svako, to što neko nije htio da ide to je druga stvar. To je stvar političke taktike. To ste radili da bi danas rekli mi to moramo da spasimo. Ni na jedan poziv uredništva niko se gotovo nije odazvao. Da ste u pravu da je ta TV bila pod političkom kontrolom godinu ipo dana nijesmo izabrali urednika. Zašto tolerišem tu situaciju. Na šta je još predsjednik Savjeta mislio kada vas je optužio za politički pritisak - kaže Vuković. 

Čarapić kaže da je DPS koristio TV u propagandne svrhe.

- To vam je bilo besplatno propagandno glasilo. Želimo samo da od našeg emitera koji se finansira sa ogromnim iznosima da napravimo najbolju TV u Crnoj Gori, jer Podgorica to zaslužuje. Postoji razlog zašto Podgorica nije godinama imala javnog emitera, a to je zbog politike - naveo je Čarapić. 

Ivan Vuković kazao je da mu je šokantno što je Šušić u jednom intervjuu rekao da ne gleda Gradsku TV.

- Vi niste do kraja pozvani da govorite onda o tome. Ovo je pravno-političko nasilje - istakao je Vuković.

Aleksandar Saša Zeković pitao je predlagače da li je ispoštovan rok kada je riječ o javnoj raspravi i zašto nije. 

- Trudim se da budem neostrašćen u ovome, ali ja nisam imao informaciju da se organizuje javna rasprava. Ta informacija nije bila široko distribuirana. Takođe, kada komentarišemo o predizbornoj kampanji sve partije su imali besplatno predstavljanje. To je koristila Svetosavska srpska lista. Da li ste uredno pozivani, ali to nijeste koristili - pitao je Zeković.

Čarapić ističe da je svaki mediji prenio da je počela javna rasprava gdje se pojavio veći broj zainteresovanih lica.

- Žao mi je što nijeste bili informisani. Bili su predstavnici medija, NVO sektora, predstavnik Gradske TV, imali smo i pisanih sugestija - rekao je Čarapić.

Odbornica GP URA Aida Batilović, rekla je da je čekala konkretnu zamjerku, ali se krenulo sa pričom o političkom uticajem. 

- Od osnivanja Gradske TV ona nije ispunila svoju funkciju. Ona najmanje služi građanima. Kada pitate bilo koga ko gleda Gradsku TV čini mi se da sam mazohista. Toliko negativnog sadržaja, kvalifikacija iz emisija čujemo, da mi danas zlostavljamo građane. Mi treba da nađemo način da unaprijedimo rad. Gradska TV ne treba da bude pod političkim uticajem nijedne partije, već u interesu građana - rekla je Batilović.

Vladislav Dajković, odbornik Slobodne Crne Gore, kaže da je podnosio prijave zbog rada Gradske TV, ali niko nije reagovao. 

- Svi znamo zašto je po hitnom postupku formirana Gradska TV. Ta televizija se bavila svime osim onim što joj je bio posao - kazao je Dajković. 

Budimir Mugoša, odbornik SDP-a istakao je da su na jednom sastanku došli do zaključak da pitanje Gradske TV treba regulisati polako.

- Šta se desilo odjednom nije mi jasno. Nisam ekspert za medije, ali nijesam oduševljen sa Gradskom TV. U javnom servisu tamo je Savjet sve. Smetra mi jer nigdje ne piše da član Savjeta mora imati prebivalište u Podgorici. Volio bih da članovi savjeta budu Podgoričani - istakao je Mugoša.

Mihailo Anđušić (DPS) kazao je da su i ranije imali ishitrene odluke gradonačelnice, a sve te odluke su politički motivisane kako bi se promijenila uređivačka politika. Ksenija Aranitović, (DPS) ističe da je ovo politička namjera parlamentarne većine da preuzme upravljanje nad lokalnim javnim emiterom sa čijom se uređivačkom politikom na slaže. 

- Ovo predstavlja sistem vrijednosti koji baštini politička većina. Tužno je što danas imamo ovu tačku dnevnog reda. Ovo sve liči na borbu sa vjetrenjačama. Pokušavate uhapsiti riječi i vjetar, ali to nikome nije pošlo za rukom. Na ovaj način nećete ugušiti kritičku misao i javnu riječ - kazala je Aranitović.

Odbornici su raspravljali i o polugodišnjem izvještaju o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvršenim izdacima, iskazanim u skladu sa organizacionom, funkcionalnom i ekonomskom klasifikacijom. 

Andrija Klikovac (DPS) kaže da ovaj polugodišnji izvještaj potvrđuje da je budžet bio ostvarljiv i realan.

- Dio sredstava je prenijet iz prethodne godine i to 20 miliona eura. Bitno je istaći koliko je odnos sopstvenih prihoda u odnosu na ustupljene. Brine realizcije kapitalnog budžeta. Recimo 2022. godine, koja je bila post kovid krize, realizovano je za šest mjeseci 26,7 miliona eura investicija iz kase Grada. Možemo govoriti šta je kapitalni projekat, šta nije. U odnosu na 2023. godine imamo 15 miliona manje realizovanih projekata. Da li će se ostvariti budžet ove godine ili neće zavisiće od rada uprave, ali nijesam optimista. Ako imamo 11,18 miliona realizacije kapitalnog budžeta, mislim da u narednih šest mjeseci, s obzirom na sporost funkcionisanja Grada, mislim da će u krajnjem stopa realizacije biti najniža u zadnjih pet godina. Građani neće dobiti projekte koji su predviđeni u ovoj godini. Sve tekuće i kreditne obaveze su izmirene, što znači da su finansije stabilne, da smo vodili računa kako su se trošile pare, iako ste govorili da je kolaps finansija. Vidimo da planirate i rebalans poslije septembra - rekao je Klikovac.

Budimir Mugoša, odbornik SDP-a kaže da je osnovni prihod porez na nepokretnost i on mora biti dominantan, jer je konstantan.

- Vidio sam da je realizcija za poljoprivredu bila mala, pa me interesuje šta je u pitanju. Na teritoriji Grada nemamo tri pristojne farme, ostale su pošle u Opštinu Zeta - ističe Mugoša.  

Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice kaže da će prihod od poreza na nepokretnost biti veći, jer su rješenja gotova.

- Novitet je da će porez biti 30 odsto skuplji nego prošle godine, ne voljom Skupštine Grada. Tako će prihodi Glavnog grada biti veći. Građani mogu očekivati značajno uvećanje rješenja poreza na nepokretnost. Stepen realiacije kapitalnog projekta zavisi od toga što su prioriteti. Sa nekim projektima planiranim se slažemo, sa nekim ne. Naš pristup je recimo da se gradi velika podzemna garaža u centru. Raspisan je bio tender prije nego što je došla nova vlast, pa ćemo baciti 50.000 eura jer hoćemo cjelovito, a ne polovično rješenje. Nijesmo mogli započeti procese. Želimo da se nakon abdejtovatanja elaborata u Ulici 27. marta kako bi se biciklističke staze prebacile sa druge strane. Rebalans će biti mjerilo svih stvari. Ono što se ne stigne prenosi se za narednu godinu. Problem su imovinski sporovi, lako je naći novac i planirati. Mnogo smo uradili za ovo vrijeme, neke projekte smo započeti, a kroz rebalans ćemo obezbijediti sredstva - rekao je Rakčević.

Balša Špadijer, v.d. sekretara za finansijske poslove i budžetsku kontrolu, kaže što se tiče ostvarenih sredstava bitno je da naglasimo da je 2020. godine prodata nepokretnost od 13, 5 miliona eura, što je dovelo do nenadanog prihoda i povećao raspoloživa sredstva.

- Uvećan je porez na dohodak fizičkih lica što je uticalo na povećanje prihoda budžeta. Poljoprivrednicima je predviđeno 100.000 eura. Do sada smo realizovali 62 odsto. Sve obaveze su isplaćene u skladu sa dinamikom - kaže Špadijer. 

Goran Šćepanović pitao je kako se planiraju donacije. 

- Zaposleni u Gradu primaju u prosjeku platu 829 eura. Kupljeni su autobusi i zaposleni treba da dobiju mjesečne pa da se voze. Stavka ostale usluge su mi uvijek interesantne jer se izdvaja oko 553.000 eura. Nisam zadovoljan izdvojenim novcem za spomenike – rekao je Šćepanović.

On je tražio da mu se objasni stavka sport, kultura i religija.

Špadijer je objasnio da je su "ostale usluge" imale značajan broj stavki koje ne mogu analitički da prikažu.

- Ugovori o djelu su kratkoročnog tipa i svi su služili svrsi i namjeni za koju su zaključeni - ističe Špadijer.

Ivan Vuković (DPS) sramota je kako se nova uprava odnijela prema bivšoj sekretarki finansija Snežani Popović.

- Neko ko je u Glavnom gradu proveo više od 20 godina, ko je dao ogroman doprinos radu, ne služi na ponos odnos prema njoj. Nema te sile koja bi me natjerala da se tako odnosim prema ljudima. Ovaj izvještaj pokazuje da smo bili u pravu kada smo donijeli odluku o budžetu. Upozoravali smo tada na rizike privremenog finansiranja i bili smo u pravu. Vi danas imate stabilan okvir. Ovaj izvjetaj demantuje teze koje smo imali često o tome da je Grad u problemima i da se radi ko zna šta da se ne uruši. Razmislio bih o tome da se izvinim javnosti. Loša je realizacija kapitalnog budžeta. Ovoliki disbalans se ne može objasniti. Ne može to biti stvar jednog projekta. Mi smo da bi vam pomogli pokrenuli neke procedure za projekte, ali o njima nijesmo čuli ni riječ - ističe Vuković.  

Luka Rakčević ističe da je bivša sekretarka raspoređena u sklopu sekretarijata na najvećoj poziciji.

- Ova informacija se odnosi na šest mjeseci, a na funckije smo stupili krajem aprila. Vaša gradska uprava je bila prvih pet mjeseci. Zatekli smo neke kapitalne budžete koje možda nijesmo željeli, jer smo imali drugačiju viziju. Nijesmo imali direktora Agenije za izgradnju, dio ljudi je otišao na odmore. Mislim da ćemo u drugom dijelu biti mnogo bolji. Mjerodavni rezultati će biti u decembru ili u martu naredne godine - rekao je Rakčević.  

Vuković navodi da donekle ima smisla i očekujemo da ovo drugačije izgleda u drugom dijelu godine.

- Upozoravam na to što je Agencija za izgradnju bila bez direktora mi nijesmo htjeli da imenuje rukovodioca u tehničkom mandatu, ali to nam nije smetalo da raspišemo jedan broj tendera za projekte koji nas, vjerujem, ne dijele. Oni su podrazumijevali rekonstrukciji ulica Balšića, Pera Ćetkovića, višenamjenskog objekta u Zagoriču... Imali ste spreman program koji je trebalo realizovati. Da ste nastavili gdje smo stali ne bi bilo 11 već 15 miliona eura. Interesuje me koji su razlozi za smjenu bivše sekretarke finansija, jer je radila sjajan posao - kaže Vuković. 

Rakčević kaže da nakon stupanja na snagu neke druge strukture dolazi do promjene menadžmenta. On ističe da imaju odličnu saradnju sa svim ljudima.

- Dobijamo komentare da imamo odličnu saradnju. Neke od njih sam molio da ostanu tu, jer su profesionalci. Bivšoj sekretarki je ponuđeno i raspoređena je u tom sekretarijatu samo što je stepen odgovornosti manji. Vi ste više puta ukidali sekretarijate, spajali službe, ukidali radna mjesta... Te promjene su se uvijek dešavale. Vaš prethodnik Slavoljub Stijepović, ukinuo je sekretarijat za socijalno staranje gdje je bio sekretar Goran Miranović. Nije bilo loše namjere, već smo pokazali širinu i sa svima imamo dobru saradnju. Nijesmo se ogriješili prema bilo kome, već su ti ljudi zadovoljni odnosom prema njima. Oni koji žele da idu moj apel je da ostanu i budu dio sistema - kazao je Rakčević.  

Špadijer je rekao da sa koleginicom Snežanom Popović ima odličnu saradnju i da imaju izuzetnu komunikaciju.

Takođe, raspravljali su i o Programu rada Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada za 2023. godinu, sa predlogom odluke o davanju saglasnosti na Program rada Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada za 2023. godinu. Mitar Šušić, odborik Nove, kaže da nije oduševljen programom rada i da nije mjerilo kvaliteta.

- Kroz sve izvještaje mogli smo da vidimo da su svi orjentisani o unutrašnjoj organizaciji. Govori se o zapošljavanju, a osjeća se nedostatak vizije. Izvještaj ovaj kakav takav treba da bude polazna osnova budućoj upravi. Bolje je imati bilo kakav plan, nego nikakav. Zbog toga je stav da ga podržimo, a ne jer smo oduševljeni njime. Smjernica za budući menadžment postoji dovoljno riječi koji adekvatno opisuju suštinsku posla - rendžerska služba. Postoji mnogo riječi koje je mogu zamijeniti. Čuvar parka je adekvatan trmin umjesto rendžeri - rekao je Šušić.

Aleksandar Saša Zeković, iz GI "21. maj", rekao je da je dokument pisan jednostavnim rječnikom, a da je u nekim izvještajima preduzeća bilo i nebuloza.

- Saglastan sam sa vama kada je u pitanju naziv službe, jer se u našem domaćem jeziku mogao naći drugi termin - kaže Zeković.

Goran Šćepanović, iz koalicije "Za budućnost Podgorice", kaže da odnos prema Agenciji vidimo naš odnos prema zaštiti životne sredine.

- Postoji podatak u dokumentu da nijesu zadovoljni sa saradnjom sa institucijama, pa bi trebalo da izađete i konkretno kažete što je problem. Imate dva vozila, a terenski radnici ste, što je malo. Treba to malo da se popravi - kaže Šćepanović. 

Zeković predlaže da neke službe mogu da ustupe vozila ovoj službi, jer će biti korisnije da ga oni koriste, a ne neki funkcioneri.

Drago Đeković, direktor Agencije, kazao je da imaju veliki problem sa Upravom za šume, jer im se ingerencije preklapaju.

– Tražimo poštovanje člana 32 Zakona o šumama koji oni ne poštuju. Pozivam bilo kojeg odborika koji ima dilemu sađenja da zajedno izađemo na teren i sve mu objasnim – rekao je Đeković.  

Odbornici su se izjasnili i o predlogu programa uređenja prostora Glavnog grada Podgorice za 2023. godinu, sa Programom urbane sanacije. Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora, kazao je da su je program rađen u skladu sa budžetom Grada, te da će se u septembru morati početi sa realizacijom programa.

Aleksandar Saša Zeković pitao je sekretara kakav je bio odziv javnosti na održanim javnim raspravama.

Barović kaže da uglavnom nijesu zadovoljni odzivom građana, jer smatraju da treba što više da se interesuju.

- Broj od 30 građana se odnosi samo na centralnu javnu raspravu. Apelujem na NVO da se takođe uključe jer je riječ o dokumentima koji su jako značajni - rekao je Barović.

Goran Šćepanović pitao je koliko je ovaj plan ostvariv za period koji piše u programu. Barović ističe da se program radi na osnovu informacija od nadležnih preduzeća. 

– Sve su to procedure koje mogu da traju mjesecima. Znate koliko mogu da traju imovinsko-pravni odnosi. To su kompleksni projekti - ističe Barović. 

Dragutin Vučinić (PES) kaže da je prije 15 godina radio objekat u Zagoriču u ulici koja je prešla preko njihovog imanja, te da je završio plaćanje komunalija. 

– Ta ista ulica je dobila ime, ali niko nikad nas nije pitao ili predložio da ulica uđe u program. Pored toga što sam platio komunalije, ulice nema nigdje u program. Tri godine mi tamo ništa ne možemo da gradimo - kaže Vučinić. 

Mitar Vuković (Demokrate) kazao je obraćajući se opoziciji da su ostavili vvelike probleme na ulaz u grad.

– Odbornici DPS-a reći ćete da je država kriva ali ovaj Glavni grad je odgovoran i vi. Kako nam dolaze turisti sa autoputa to je slika grada u proteklom periodu. Ulicu Vojisavljevića izbaciti programa, jer ste je obećali i 2010. godine. To je slika vladavine DPS -a koje je ova većina naslijedila – kaže Vuković.

Ivan Vuković (DPS) kazao je da je veći dio Bulevara Vilija Branta završen, ali da imaju dio koji nije zbog spora.

– Onakva slika ulaza u grad nikom ne stoji na ponos. Pred Upravnom sudom ce se vrlo brzo riješiti ovaj problem. Tada su nam ruke bile vezane i morate biti strpljivi – kazao je Vuković. 

Mitar Vuković istakao je da turiste ne zanimaju naši problemi.

– Šta ste završili za četiri godine mandata. Nijedan projekat kapitalni DPS nije završio u predviđenom roku. Koliko je kasnio bulevar u Donjoj Gorici, izgradnja ovog doma je kasnila, šta vam govore građani u Staroj varoši i Ulici Spasa Nikolića – kaže Vuković. 

Zamjenik gradonačelnika Danilo Šaranović, kazao je da su se navili problemom Bulevara Vilija Banta.

– Raduje me da ekskluzivno kažem kada je u pitanju nastavak izgradnje Bulevara Vilija Brantada smo imali imovinsko-pravne sporove, ali smo ih riješili. Volja da riješimo taj problem je prepoznata i sa vlasnicima smo došli smo do rješenja. Stvoreni su preduslovi da počnemo sa izvođenjem radova koji neće biti duži od dvije sedmice. Tu najvažniju saobraćajnu tačku ćemo u narednih nekoliko sedmica riješiti – rekao je Šaranović.

On je kazao da će bulevar u Donjoj Gorici biti završen u narednih nekoliko sedmica do "problematičnog dijela", gdje je potrebno rušiti četiri stambena objekta.

Završena je rasprava o programu rada Skupštine Glavnog grada za 2023. godinu. Goran Šćepanović, odbornik koalicije "Za budućnost Podgorice", očekuje da će se poboljšati oblat kulture, jer, kako kaže, ovo do sada je instant kultura.

– Treba da se razlikuju od dosadašnje kulture. Da li smo spremni vidjećemo. Regulisanje saobraćaja jer neophodno, jer je stanje haotično. Treba po tom pitanju nešto konkretno da se uradi i na duži period. Predlog odluke o MZ je jako važna, značajna i neophodna – ističe Šćepanović. 

Mihailo Anđušić (DPS) kazao je da je parlamentarna većina imala ambiciozan izborni program, a da vrijeme teče.

– Slažem se da treba da se potraži pomoc države i Vlade u kojoj sjedite. Saglastan sam da su neke investicije išle sporije koje smo realizovali. Međutim, vlast u Zeti se bavila time da Luku Krstovića, predsjednika SO Zeta, pet puta smijeni. Time su se bavili, a niste bili u stanju da za godinu dana zakrpite rupe. Čelnici Zete imaju kompleksan posao, a nijesu krenuli niššta da rade. Šta su konkretno uradili. Zašto ne pokrenu inicijative – kaže Anđušić.

Mitar Vuković, kazao je da su građani Zete na izborima rekli šta misle o radu DPS-a.

Vasilije Čarapić (PES) kazao je da je administracija Grada imala sastanke sa predstavnicima Opštine Zeta. 

Sjednici Skupštine Glavnog grada nije prisustvovala gradonačelnica Olivera Injac. Na to je ukazao Andrija Klikovac, odbornik DPS-a. On je kazao da je Injac trebala da prisustvuje sjednici, i zamolio da joj neko javi da je zasijedanje u toku.

 

Ostavku na mjesto odbornika u Skupštini Glavnog grada podnijeli su Časlav Vešović, odbornik DPS-a i Denis Hot, odbornik Pokreta Evropa sad. Vešovića je zamijenio Igor Radusinović, a Hota Ranka Otašević.

– Potvrđeni su mandati Igoru Radusinović i Ranki Otašević. U međuvremenu je Radusinović podnio ostavku na mjesto odbornika, što smo proslijedili Izbornoj komisiji Glavnog grada na postupanje. Izvještaj još nije dostavljen Skupštini o popuni odborničkog mjesta – rekla je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada. 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:24