Mesto: Beograde Datum: 21.04.2005 Dogadjaj: Predstavljanje godissnjeg izvesstaja Helsinsskog odbora za ljudska prava o stanju ljudskih prava u Srbiji Licnosti: Sonja Biserko / - FONET/DRAGAN ANTONICH
01/09/2022 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Biserko: Obavezno istražiti da li je SPC tražila oružje

- Aktuelni međunarodni kontekst koji je turbulentan i neizvjestan ide im na ruku jer Rusija podržava sve njihove politike u regionu Zapadnog Balkana, kaže Biserko

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji,Sonja Biserkokaže da je imperativ da se rasvijetle sve okolnosti i utvrdi puna istina nakon što je M portal objavio prepisku i razgovore sa Sky aplikacije pripadnika organizovane kriminalne grupe koji dogovaraju nabavljanje oružja za Srpsku pravoslavnu crkvu. Dodaje da je ova vjerska zajednica svojevrsna država u državi i da se u Crnoj Gori osjeća prilično komotno

Biserko je kazla da navodna nabavka 100 kalašnjikova koju bi finansirala SPC i priprema oružanog otpora u susret parlamentarnih izbora 2020. moraju se podrobno ispitati.

-Zato što će time da se osvijetliti uopšte uloga Srpske pravoslavne crkve u posljednjoj deceniji u Crnoj Gori. U krajnjoj liniji to jeste nekakav cilj i Crne Gore i svih zemalja zapadnog Balkana da uspostave pravnu državu koja je neophodna za njeno članstvo u EU ali i bez toga, bez obzira da li je članstvo danas ili sutra tu, pravna država je garancija da će se stvari dešavati onako kako ih definiše Ustav”, napominje Biserko.

Ne postoji slična situacija da jedna vjerska zajednica, poput SPC Srbije, kaže Biserko, godinama igra ulogu koja nema nikakvu relaciju sa duhovnošću što bi trebalo da joj bude jedina misija.

Ističe kako je Srpska pravoslavna crkva produžena ruka zvanične politike Beograda koja nije odustala ni od jednog od njihovih ciljeva.

- Aktuelni međunarodni kontekst koji je turbulentan i neizvjestan ide im na ruku jer Rusija podržava sve njihove politike u regionu Zapadnog Balkana, zaključila je Biserko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 07:25