Цетињски манастир - сједиште МЦП (фото: Митрополија)
13/08/2021 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Данас": Синод СПЦ 30. августа о Темељном уговору

Прије Синода би о предложеном документу требало да се изјасни „стручна комисија", најавио је прекјуче поглавар СПЦ у јавном писму премијеру Здравку Кривокапићу

Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) требало би да на сједници планираној за 30. август разматра и текст Темељног уговора између СПЦ и Владе Црне Горе, који је из Подгорице послат патријарху српском Порфирију 22. јула, послије усаглашавања са важећим црногорским законима, незванично сазнаје Danas.rs у високим црквеним изворима.

Спекулише се да би „црквена влада“, уколико прихвати текст тог документа, могла да одреди и датум његовог потписивања који се у патријаршијским круговима повезује са најављеним устоличењима у Црној Гори – новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу 5. септембра и новоизабраног епископа будимљанско-никшићког Методија 26. септембра у манастиру Ђурђеви Ступови код Берана.

Прије Синода би о предложеном документу требало да се изјасни „стручна комисија", најавио је прекјуче поглавар СПЦ у јавном писму премијеру Здравку Кривокапићу.

Иако је Кривокапић у више наврата изјавио да Темељни уговор не садржи ништа чега нема у црногорском Закону о вјерским слободама потписивање овог документа претворило се у високу политичко-црквену „игру“.

Поједини кругови и у Београду и у Подгорици спекулишу да „конце“, преко патријарха Порфирија, наводно вуче Андрићев вијенац, одржавајући тензије у Црној Гори и урушавајући политичко и духовно насљеђе покојног митрополита Амфилохија (Радовића).

Извори портала "Данас"  незванично тврде да су на „мети“ и Здравко Кривокапић, додатно и због најављеног оснивања Демохришћанске странке и новоизабрани митрополит Јоаникије, који је неким својим посљедњим кадровским рјешењима на Цетињу довео у дилему и најоданије поштоваоце митрополита Амфилохија.

Протокол устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија још се усаглашава и требало би да буде саопштен крајем идуће недјеље, тврде извори листа Данас. За сада се зна, како наводи лист, да се дочек патријарха Порфирија у Подгорици планира 4. септембра у цркви Христовог Васкрсења, уз доксологију, вечерњу молитву и свечану академију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:53