Монтефарм / -IVAN PETROVIC
08/12/2021 u 18:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До краја године дуг Монтефарма за љекове биће 50 милиона еура

Дио дуга за љекове и медицинска средства је исплаћен и у најскорије вријеме од Министарства финансија и социјалног старања и Фонда за здравствено осигурање очекујемо исплату преосталог дуга, истичу из Монтефарма за "Дан"

Из Јавне апотекарске установе Монтефарм "Дану" је саопштено да су Фонд за здравствено осигурање и Министарство финансија исплатили дио дуга за љекове и медицинска средства, који је износио 43 милиона еура. Монтефарм је прије мјесец дана тражио од Владе и Министарства здравља да ургентно обезбиједе плаћање 14.600.000 еура јер може доћи до обуставе испоруке љекова. Монтефрам је тражио и додатни новац како би се проширио план јавних набавки.

Из Монтефарма су упозорили Владу да ће укупни дуг на крају ове године бити 50.000.000 еура.

– Дио дуга за љекове и медицинска средства је исплаћен и од Министарства финансија и социјалног старања и Фонда за здравствено осигурање у најскорије вријеме очекујемо исплату преосталог дуга. Исплате наших дуговања теку предвиђеном динамиком, у складу са буџетски расподијељеним средствима. Према одлуци Владе Црне Гре од 2. новембра, којом су дали сагласност на проширење плана јавних набавки, Монтефарм је покренуо поступак набавке у складу са Законом о јавним набавкама. Ова набавка ће обезбиједити додатну стабилност у планирању залиха и снабдијевању за све јавне здравствене установе. Испоруке љекова и терапија за обољеле од ковида су редовне и немамо застоја у дистрибуцији – истичу из Монтефарма.

Из Фонда за здравствено осигурање јуче нијесмо добили одговор на питање који дио дуга је отплаћен.

У информацији коју је Монтефарм недавно упутио Министарству здравља истиче се да ће укупне обавезе Монтефарма за 2021. износити 50.116.047,12 еура, али да имаjу расположива средства у износу од 5.758.546,37 еура и да, како су истакли, недостаjућа средства за исплату обавеза износе 43 милиона.

– Од чега ће за наплату у 2021. години пристићи 22,7 милиона, уз напомену да jе износ од 14,6 ургентан за плаћање, jер може доћи до обуставе испоруке љекова – упозорили су из Министарства здравља.

У првом кварталу 2022. године ће, како се наводи, пристићи за наплату обавезе коjе се односе на куповину љекова и медицинских средстава у износу од 21 милион. Такође, истиче се, у буџету за 2022. годину (први квартал) потребно jе планирати средства у износу од 25,8 милиона еура на име наведених насталих обавеза у 2021. години, као и износ од 4,2 милиона који ће пристићи на наплату у првом кварталу 2022. године, а коjи се односи на набавку љекова и медицинских средстава за ковид пациjенте и исти jе потребно планирати у буџету за 2022. годину.

– Да би се обезбиjедио континуитет пословања Монтефарма потребно jе да Фонд за здравствено осигурање измири доспjеле обавезе у износу од 22,6 милиона, чиме би се покриле обавезе према добављачима за 2021. годину – наводи се у информациjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:04