Јелена Драговић / - FB
20/12/2021 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Драговић: Синдикат JПНПЦГ се не мијеша у посао Владе, само се бори за своја права

Колективни уговор у JПНПЦГ коjи користе запослени датира jош од 2011. године. Припрема новог почела jе 2016, усаглашен је 2018, а министарство га је одбило 2020. због короне

Претходних дана Национални паркови су били у жижи медијских извјештавања. С тим у вези се огласио и Синдикат националних паркова Црне Горе који није једини репрезентативни синдикат у ЈПНПЦГ, каже Јелена Драговић, предсједник Синдикалне организациjе JП за националне паркове Црне Горе (СО JПНПЦГ).

- Стекао се утисак да jе то jедини репрезентативни синдикат у JПНПЦГ и да jе њихово изjашњење у име свих запослених у овом предузећу. Синдикална организациjа JП за националне паркове Црне Горе коjу представљам има обавезу према своjим члановима да изнесе кратко обавјештење и подсјети на саопштење коjе jе раниjе обjављено а тиче се актуелне ситуациjе у JП - наводи Драговић.

Истиче да се боји да су напори коjе jе ова СО улагала у реализовање усваjања Колективног уговора као и дописе коjе jе писала ресорним министарствима и предсједнику Владе пали у воду послије текста обjављеног у новинама од стране предсједнице другог синдиката.

- Чињеница jе да већина људи коjи сједе на мјестима са коjих се доносе одлуке не знају да постоjе два синдиката у JПНПЦГ.

Да подсјетим, Колективни уговор у JПНПЦГ коjи користе запослени датира jош од 2011. године. Припрема новог почела jе 2016, када jе кренула и смјена старог руководства у Синдикалноj организациjи JПНПЦГ. Послије три године мукотрпног рада и договора, а уз свесрдну помоћ гранског синдиката, Синдиката управе и правосуђа Црне Горе, напокон jе 2018. Колективни уговор био и по први пут усаглашен и послат у ресорно министарство на одобрење. Краjем 2020. године министарство одбиjа предлог, уз образложење да држава нема финансиjских средстава због новонастале ковид ситуациjе. У првоj половини 2021. обновљен jе захтјев према ресорним министарствима за усваjање Колективног уговора JПНПЦГ, али jе и оваj пут одбиjен због негативног пословања предузећа - наводи Драговић.

Истиче да вјера и политика не треба да буду одлучуjући у синдикату, већ "сви за jедног jедан за све". Драговић истиче да су једнакост, солидарност и независност у борби за права радника њихови главни циљеви.

- Синдикат не би требало да се мијеша у кадровска питања Владе, већ да улаже напоре у побољшање статуса радника, а с тим у вези и усваjањем Колективног уговора овог предузећа. Надам се да ће они коjи сједе на мјестима са коjих се доносе одлуке наћи простора за разматрање питања повећања плата и побољшања услова рада запослених у JП за националне паркове Црне Горе, а не да нас, као и увијек, држе на маргини свих дешавања и корсите за политичке дилове. Потребно је под хитно побољшати услове рада запослених, а посебан акценат је на гро радника у ЈП, који су и мотор Паркова, превасходно надзорника и теренских радника, као и високошколског кадра - наводи предсједница Синдикалне организације Јелена Драговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 23:32