Након потписивања споразума / - КЦЦГ
24/09/2021 u 18:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формиран Савез клиничких сарадника Црне Горе

Савез настоји да подржи обједињени приступ лијечења пацијената обољелих од ковид-19 и других тешких болести у КЦЦГ путем успостављања мреже клиничких сарадника.

У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) данас је потписан Споразум чиме је формализовано оснивање Савеза клиничких сарадника Црне Горе (МоЦЦА) чији су чланови, поред наше установе, Универзитетска клиника Карите (УКЦ), Роберт Кох Институт (РКИ) и Институт за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ).

Формирање Савеза је резултат претходне двије посјете угледних њемачких институција. Савез настоји да подржи обједињени приступ лијечења пацијената обољелих од ЦОВИД-19 и других тешких болести у КЦЦГ путем успостављања мреже клиничких сарадника.

“Жељела бих да захвалим на самој идеји, али и упорности у реализацији програма чији је осовни циљ изједначавање третмана обољелих од ЦОВИД-19 у свим земљама Европе што је једини пут до успјеха у борби против епидемије”, казала је др Радуловић.

 - Прву групу запослених КЦЦГ, коју чине четири љекара и двије медицинске сестре, посјетиће Берлин у првој половини новембра. Они ће учествовати у непосредном раду са колегама у Нјемачкој и биће им омогућен и теоријски тренинг. Значај едукације кадра наше установе у реномираним центрима као што је ИРХ и болница Цхаритé непревазилази само актуелну епидемију, већ има ефекта и на успјех будућег третмана пацијената, посебно у јединицама интезивног лијечења у КЦЦГ -  нагласила је др Радуловић.

Напомиње да је РКИ у Црној Гори био активан и прије данашњег склапања Споразума и спровео је детаљну анализу функционисања црногорског здравственог система током пандемије.

 - На основу резултата ове анализе, препознато је неколико потреба у главним областима непосредног одговора на ЦОВИД-19, али такође и будуће пријетње. Добар однос између РКИ и његовог дугогодишњег сарадника УК Карите са Владом Црне Горе, ИЈЗЦГ и Канцеларијом СЗО у Црној Гори пружа сјајну могућност да се ове потребе прво рјешавају у Црној Гори, уз могућност накнадног проширења потпројеката на остале земље Западног Балкана, при чему би Црна Гора дјеловала као центар - додала је она.

Посебно их радује што су на основу досадашњих посјета Црној Гори и нашим здравственим установама, као и успостављенем сарадње и размјеном искустава, њемачки љекари оцијенили високим оцјенама процес лијечења наших пацјената. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:08