Novinarka Krgović i Bjeković / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
22/11/2022 u 15:25 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO i VIDEO) Bjeković za "Dan": U Šavniku se brani država koja garantuje prava svima

Za krizu u koju je zapala država nama ne treba analiza nego dijagnoza. Najveći problem koji trenutno imamo jeste dijagnoza društvenih dešavanja koja nas vode u ćorsokak, izjavio je Bjeković

U Šavniku se ne brani samo izborna volja. U Šavniku se brani država sposobna da svakom građaninu na teririji države omogući ostvarivanje izbornog prava, ocijenio je u intervjuu za "Dan" zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković komentarišući to što izborni proces u tom gradu još nije okončan.

– Ako svaki pojedinac hoće da svojom samovoljom riješi takva pitanja, onda od države nema ništa. Ne možemo praviti izuzetke, i reći u Šavniku ne možemo obezbijediti prava, a možemo u svakom drugom kraju države – poručio je Bjeković, navodeći da kada je izborni prosec u pitanju posebno ga deprimira "šavnički slučaj".

Smatra da to nije pitanje Šavnika već sposbnosti države da svakom građaninu na teritoriji države omogući jednako ostvarivanje prava.

– Postoje mehanizmi da natjeraju državne organe da ne budu pasivni posmatrači onoga što se dešava – ističe Bjeković.

image

Bjeković

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Bjeković smatra da bilo koje objašnjenje kad je u pitanju izborni proces u Šavniku koji još nije okončan ne trpi i ne pije vodu iz prostog razloga što se tu ne rješava institucionalno pitanje.

– Država ne zavisi od izbora u Šavniku – poručuje Bjeković.

Dobili preko 800 pritužbi

Bjeković kaže da su ove godine do sada dobili preko 800 pritužbi.

– Crnu Goru karekteritiše hetegoranest kada je u pitanju kršenje ljudskih prava i sloboda, ali ono što je od životne važnosti građana najviše ih tišti. Imamo novi moment u ovoj godini, da smo uočili jedan broj predmeta koji su tiču predugog trajanja tužilačke istrage – istakao je Bjeković.

Govoreći o sve pristnijem govoru mržnje u Crnoj Gori, Bjeković kaže da mi konflikt nijesmo naučili da rješavamo institucionalno, mirnim put i kroz razgovor i toleranciju.

– Govor mržnje je jedan tipični argumenat sile. Nažalost, imamo težak poroblem u Crnoj Gori da je govor mržnje ovladao društvenim mrežama, a da na društvenim mrežama gospodare najčešće mlade osobe. Prilika je da se promijeni iz korijena. Ne možemo svi biti pasivni posmatrači. Imamo ozbiljan problem da nam se govor mržnje plasira u adolescenskom uzrastu, da je on ponekad vezan i za neke oblike djelovanja kao što su navijačke grupe. Ukoliko se ovakvo stanje ne promijeni, nema dobra u ovoj državi – ističe Bjeković.

Odgovorajaući na pitanje o kontrolisanju društevih mreža, Bjeković navodi da ih je postojeći Zakon o javnom redu prepoznao kao vid javnog mjesta na kojem je moguće primijeniti propise o zabrani nedoličnog ponašanja.

– S obzirom na sve što sam vidio na društvenim mrežama i komentarima na njima i portalima, bojim se da je ovo država zapala u duboku krizu. Za tu krizu nama ne treba analiza nego dijagnoza. Najveći problem koji trenutno imamo jeste dijagnoza društvenih dešavanja koja nas rekao bih vode u ćorsokak – izjavio je Bjeković.

 Novinarima obezbijediti sigurnost

Govoreći o pritiscima na novinare, Bjeković ukazuje da je novinar u funkciji da nekad prenese stvari koje nijesu po volji.

– Imamo situaciju da se neki novinari targetiraju kao ekstremisti. Ne zalazim u vrednosne sudove. Novinarima treba obezbijediti sigurnost da mogu da vrše svoj posao. Ovo vidim kao određeni pritisak na novinare. Novinar mora biti nosilac javne riječi. Potrebno je više novinarske solidarnosti – smatra Bjeković.

Bjeković očekuje da će doći do velike zatrpanosti Ustavnog suda ustavnim žalbama i drugim predmetima, sve do trenutka dok ne bude on funkcionalan.

– Relativno imamo dobru saradnju sa svim državnim organima. Čini se da se najbrže reaguje na naše preporuke koje se daju kada je u pitanju zaštita od toruture – navodi Bjeković, odgovarajući na pitanje kakva im je saradanja sa državnim organima.

Dodaje da ima slučajeva gdje se ne odreaguje na preporuke zaštitnika i ombudsman nema ovlašćenja da pokrene prekršajni postupak ili bilo koji drugi način da prinudno izvrše njihovo mišljenje.

– Preporuka ombudsama uvijek treba i mora biti shvaćena kao korektivno sredstvo a ne sankcija i to je ono što uporno potenciramo – podvlači on.

image

Bjeković

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Prema njegovim riječima, postoje situacije kada zaštinik ne može pomoći građaninu, a onaj koji treba da pomogne, ne pomaže.

– To su teške situacije kada mi građaninu moramo da objašnjavamo da to nije naša nadležnost. Moramo dosta toga raditi na upoznavanju građana sa nadležnostima ombudsmana – ocjenjuje Bjeković.

Dodaje da ombudsman još sve kadrove angažuje preko Uprave za kadrove, a to stvara pitanje spoljnog utiska nezavisnosti.

– Naš operativni budžet je mali, do 150.000 eura. To je budžet jednog osrednjeg projekta civilnog sektora. Bilo bi dobro da se i ombudsmanskoj instituciji omogući dovoljno sredstava da može da izađe u susret svim inicijativama. Ovakva sredstva koja su na raspolaganju nijesu dovoljna da obezbijede sve funkcije ombudsmana – zaključuje Bjeković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:03