/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
25/01/2022 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавни позив за избор судије Уставног суда

За судију Уставног суда бира се особа из реда истакнутих правника која има најмање 40 година и 15 година радног стажа у правној струци

Уставни одбор расписао је данас јавни позив за избор судије Уставног суда Црне Горе, а рок за пријављивање кандидата је 30 дана, јавља МИНА.

За судију Уставног суда бира се особа из реда истакнутих правника која има најмање 40 година и 15 година радног стажа у правној струци.

Поред општих услова, кандидати морају имати црногорско држављанство, прописан ниво образовања, да су здравствено способни за те послове и да имају положен стручни испит за рад у државним органима или правосудни испит.

Јавни позив за избор судије Уставног суда је расписан након што је Уставни одбор затражио да Скупштина констатује престанак радног односа судији Драгољубу Драшковићу због испуњање услова за старосну пензију.

У Уставном суду, који има седам судија, упражњена су још два мјеста, јер су почетком прошле године отишли у старосну пензију Хамдија Шаркиновић и Мевлида Муратовић.

Поступак за њихове замјене у Уставном суду је у току, а крајем прошле године на сједницама Уставног одбора саслушани су девет кандидата који испуњавају законске услове за ту функцију.

Судије Уставног суда бира Скупштина на 12 година, двотрећинском, односно тропетинском већином гласова посланика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:14