Лацмановић / -SRDJA BOLJEVIC
14/12/2021 u 12:05 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лацмановић: Касни се са усвајањем измијењеног закона о СПИ, укинути пословну и пореску тајну

Минули период је показао да су управо пословна и пореска тајна били најчешћи изговор или начин за скривање информација, оцијенио је Лацмановић за "Дан"

Експерт за заштиту личних података Раденко Лацмановић оцијенио је у изјави за "Дан" да се неоправдано дуго чека на усвајање предлога закона о измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама (СПИ). Он каже да је група НВО припремила квалитетан текст закона, који је Министарство јавне управе могло одмах да прослиједи Влади како би био утврђен у форми предлога и послат Скупштини на усвајање. Поручио је да из прописа треба уклонити пословну и пореску тајну, те да уколико оне остану, измјене неће бити адекватне.

– Уосталом за добар дио цивилног сектора, медија али и грађана било је довољно брисати допуне које је бивша власт 2017. усвојила и на тај начин оштетила Закон о СПИ. Цијеним да је за почетак довољно брисати прије скоро пет година усвојене допуне које се односе на пословну и пореску тајну, као и укидање обавезе Савјету Агенције за заштиту личних података и СПИ да мериторно одлучује. Познато је да је Закон о СПИ снажна алатка у борби против корупције. Транспарентан рад подиже и одговорност запослених у јавној управи, јер када знају да оно што раде може бити лако доступно јавности, са додатном ће пажњом приступити послу који им је повјерен и за који су плаћени, истакао је Лацмановић.

Обавезали се на транспарентан рад

Лацмановић подсјећа да су се парламентарна већина и извршна власт обавезали на транспарентан рад.

– Међутим, њега тешко може бити без мијењања навика, али и унапређивања законског оквира. Уколико до тога не дође, бојим се да ће и у наредној години оцјене Европске комисије, које се односе на борбу против корупције, бити идентичне или сличне овогодишњим, закључује Лацмановић.

Додаје да смо претходних дана имали прилику да читамо и одређена истраживања, а и оцјене о нетранспарентности појединих ресора у кабинету премијера Здравка Кривокапића.

– Сматрам да се не ради о смишљеној намјери, већ о одређеном несналажењу, па могуће и опструкцији наслијеђеног кадра у појединим министарствима. Указујем да за разлику од претходних година, па и деценија, сада можемо на мјесечном нивоу пратити трошење средстава из буџета, као и вршити увид у уговоре којима се држава задужује или обавезе које измирује. То је значајан помак ка транспарентном раду, али свакако недовољан и треба у наредном периоду урадити све како би демократска контрола власти била ефикаснија, као и добијање жељених информација на основу поднијетих захтјева, поручује Лацмановић.

Додаје да га радује податак да је ресор министарке Тамаре Срзентић у доброј мјери усвојио предлоге који се односе на измјене Закона о СПИ.

– Али указујем да ће све бити недовољно уколико остану у закону одребе које се односе на пословну и пореску тајну. Минули период је показао да су управо пословна и пореска тајна били најчешћи изговор или начин за скривање информација, сматра Лацмановић.
Он се нада да ће, уколико овој Закон о СПИ не буде усвојен ове године, бити усвојен на првој наредној сједници у 2022. години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:05