Jakov Milatović / foto: srđa boljević
21/07/2024 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Berane je primjer očuvanja suživota, međunacionalnog i međuvjerskog sklada

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je građankama i građanima 21. jula Dana opštine Berane.

- Kroz istoriju, grad Berane je, nemalo puta, bio kolijevka slobodarskih ideja. U prilog tome svjedoči i 21. jul 1941. godine, kada je održana Prva sjednica Odbora narodnog oslobođenja za Srez beranski u svjetlu opštenarodnog ustanka u Crnoj Gori. Ovaj važan datum predstavlja jedan od najznačajnijih u istorijskom pamćenju vasojevićkog kraja. Pronijeti glas o ustanku protiv pošasti fašizma, probudio je slobodarski duh hrabrih građanki i građana Berana, koji su složno i požrtvovano dali značajan doprinos antifašističkoj borbi i kasnijem konačnom oslobođenju naše zemlje- istakao je Milatović.

Kako je naveo, kako i u najtežim vremenima, tako i danas, Berane je bilo i ostalo primjer očuvanja suživota, međunacionalnog i međuvjerskog sklada, najznačajnijih vrijednosti crnogorskog društva.

- Berane, kao regionalna tačka spajanja koja obiluje prirodnim ljepotama poput Beranske kotline, okružene planinskim vijencima Bjelasice, Smiljevice i Turjaka, ima potencijal da bude predvodnik ekonomskog razvoja našeg sjevera. Posljednjih nekoliko decenija 20. vijeka karakterisao je ubrzani privredni razvoj Berana, predvođen gigantima kao što su „Celuloza“, „Polimka“, Rudnik, ŠIK „Polimlje“ koji je finansirao sve aspekte života ove lijepe zajednice. Nažalost, decenije koje su uslijedile donijele su loše privatizacije, nedomaćinsko upravljanje i stagnaciju u privrednom razvoju grada- saopštio je predsjednik.

Uvjeren je  da je došlo vrijeme za ulaganje i napredak u jednu od najljepših crnogorskih sjevernih opština. Bolja valorizacija prirodnih resursa, uz unaprjeđenje ključne saobraćajne infrastrukture, pruža šansu za snaženje privredne aktivnosti u oblasti poljoprivrede, šumarstva i turizma, što bi stvorilo prostor za otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje investicija i ostanak mladih u ovom kraju.

- Vjerujem da će lokalna uprava odgovornim pristupom prema ovim mogućnostima, uz koordinaciju sa državnim vlastima, svim građankama i građanima Berana omogućiti kvalitetniji i bolji život, te stvoriti povoljne uslove za razvoj i napredak zajednice. Uz najbolje želje za dalji prosperitet vaše opštine, najsrdačnije vam čestitam Danopštine Berane- stoji u čestitki predsjednika Milatovića.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 10:48