Школа, илустрација / - фото: UNSPLASH
06/08/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неопходно надокнадити губитак ђака у учењу

Оцjењуjе се да jе неопходно да школе подрже социjални и емоционални развоj дjеце и промовишу ментално здравље ученика и наставника

Сва дjеца треба да се врате у школе и да им се омогући квалитетно образовање и подршка коjи су им неопходни за учење и развоj, наводи се у заjедничком апелу УНИЦЕФ-а, Британске амбасаде у Подгорици, Просвjетне заjеднице и Удружења Родитељи.

Они подсjећаjу да ниjе довољно да се школе поново отворе у септембру, преноси агенција Мина.

– Неопходно jе да школе свима пруже безбjедно окружење, као и да подрже наставнике да проциjене и надокнаде губитак ђака у учењу и да дигиталну технологиjу ефектниjе користе у настави – каже се у саопштењу. 

Оцjењуjе се да jе неопходно да школе подрже социjални и емоционални развоj дjеце и промовишу ментално здравље ученика и наставника.

– Наjбољи начин да се све то постигне jе кроз заjедничке напоре и консултациjе свих заинтересованих страна, приjе свега наставника, ученика, родитеља и локалних заjедница– каже се у саопштењу.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер истакао jе да УНИЦЕФ вjеруjе да су отворене школе у наjбољем интересу дjеце и циjелог друштва.

–Дjеци jе то потребно због учења, развоjа и менталног здравља. Подаци о безбjедности учења у учионицама су многоброjни, а доступност вакцина наставницима, родитељима и стариjим члановима породице сада jош више иде у прилог отвореним школама– казао jе он.

Говорећи о огромном утицаjу затварања школа на ученике, Сантандер jе истакао да ниjе довољно само поново отворити учионице.

– Дjеци ће бити потребна подршка да надокнаде губитке у савладавању наставног градива – сматра он.

Сантандер jе казао да свим наставницима треба пружити подршку како би се што боље припремили да се – губици – у учењу надокнаде, као и да се дигитална технологиjа што ефектниjе користи у настави.

– Како би се одговорило на све ове изазове, сада jе наjважниjе да се организуjу континуиране консултациjе са свим заинтересовним странама у циљу пружања подршке образовном систему да ефектно одговори на потребе све дjеце, а посебно оне коjа су наjрањивиjа– рекао jе он.

Сантандер jе поручио да ће УНИЦЕФ наставити да подржава Владу да одговори на ове изазове, jер –вjеруjу да jе квалитетно, инклузивно образовање jедан од наjвећих приоритета Црне Горе”.

Британска амбасадорка у Подгорици Карен Медокс jе подсjетила да jе Црна Гора, као и многе земље свиjета, затворила школе током раних фаза пандемиjе ЦОВИД-а-19.

– Сада знамо да ц́е затварање школа годинама имати утицаj на ову генерациjу дjеце, као и на дугорочну будуц́ност земље. Црна Гора има амбициjе да промовише иновациjе и да изгради jачу привреду након ЦОВИД-а– казала jе она.

Према њеним риjечима, кључ дугорочног одрживог економског раста jе њен људски капитал.

– А како би његовали таленте ове земље, њени млади људи мораjу бити у могуц́ности да се врате у своjе учионице, од основних школа до универзитета, што jе приjе могуц́е”, поручила jе Медокс.

НВУ Просвjетна заjедница Црне Горе захтиjева од Министарства просвjете, науке, културе и спорта да се посвети jедном од кључних сегмената овога друштва, приjе свега припреми нове Школеке године и изградњи непартитократског образовног система коjи ће моћи да осмисли и реализуjе квалитетне промjене.

– Желимо отворене школе, али и отворене умове за здравог поjединца и здраво друштво – поручила jе Даниjела Делибашић.

Удружење Родитељи сматра да jе већ пуно тога пропуштено да се уради на вриjеме и да се ниjе научила лекциjа из претходне године, на основу коjе се могло закључити да се с припремама морало почети много раниjе.

–Не смиjемо да дозволимо да поновимо чак ни сличну ситуациjу као прошле године. Дjеца су пуно тога изгубила и у учењу и у развоjу и када jе риjеч о менталном здрављу, и питање jе може ли се све то надокнадити– казала jе Кристина Михаиловић.

Она каже да се родитељи питаjу да ли ће посљедице актуелних одлука у вези с епидемиолошком ситуациjом посљедњих мjесеци морати да сносе дjеца.

–Jер, кад дође вриjеме да иду у школу, услиjедиће затварање и то првенствено образовних установа. Родитељи од тога наjвише страхуjу, наравно, уз то да њихова дjеца у школама буду безбjедна – казала jе Михаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:40