FOTO: Ministarstvo / - FOTO: MINISTARSTVO
24/10/2024 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nišić: Crna Gora posvećena reformama koje će omogućiti njeno pristupanje EU

Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena neophodnim reformama koje će omogućiti njeno pristupanje EU.

To je saopštila ministarka  ministarke rada, zapošljavnja i socijalnog dijaloga Naide Nišić na sastanku u Briselu pod nazivom „Ka uspješnom proširenju EU“ održanom 24.10.2024.

Na poziv predsjednika Evropskog i Ekonomskog i socijalnog Komiteta (EESC) Olivera Ropkea, ministarka rada, zapošljavnja i socijalnog dijaloga sa državnom sekretarkom  Anđelom Bašović i v.d. generalnom direktoricom Direktorata za EU integraciju i međunarodnu saradnju, Ivanom Šućur učestvovala je na sastanku pod nazivom „Ka uspješnom proširenju EU“, koji je održan 24. oktobra u Briselu.

Forum o proširenju na visokom nivou otvorili su g-din Oliver Ropke, Nikolas Schmit, evropski komesar za radna mjesta i socijalna prava i Oliver Varhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje

Ministarka Nišić govorila je na panelu u okviru Foruma, uz ministra rada i socijalnog staranja Grčke, Nikia Kerameusa, državnog sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja Njemačke Rolfa Schmachtenberga i zamjenice ministra ekonomije, kulture i inovacija republike Albanije Olte Manjani.

Tom prilikom osvrnula se na ključne teme koje su od značaja ne samo za Crnu Goru, već i za budućnost cijele Evrope, naglasivši da Crna Gora podržava viziju jače i ujedinjenije Evrope, te da proces proširenja EU nije samo širenje njenih granica, već i širenje osnovnih vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Takođe, istakla je da će članstvo Crne Gore u EU imati višestruke koristi – kako za građane Crne Gore, tako i za stabilnost i prosperitet cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Poseban akcenat je stavljen na značaj regionalne saradnje, pri čemu Crna Gora, kao članica NATO-a, nastoji da ima stabilizirajuću ulogu na Balkanu, te da je uspješno proširenje EU na Zapadni Balkan ključni korak ka dugoročnom miru i razvoju regiona.

Crna Gora je na evropskom putu prepoznala važnost reformi, usvajanja evropskih propisa i standarda, kao i kontinuiranog socijalnog dijaloga i angažovanja civilnog društva - navode u saopštenju.

Ministarka je dodala da je participativan pristup od suštinske važnosti za rješavanje izazova koji su pratili Crnu Goru tokom dugog puta ka članstvu u EU.

Kroz aktivno učešće svih zainteresovanih strana u pregovaračkom procesu, Crna Gora je osigurala da koristi od pristupanja Evropskoj uniji budu ravnomjerno raspodijeljene među svim njenim građanima.

- Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena neophodnim reformama koje će omogućiti njeno pristupanje EU, uz stalnu saradnju sa evropskim partnerima te da će članstvo Crne Gore obogatiti EU i otvoriti nove mogućnosti za njene građane - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 14:00