НОВА ПЛАТФОРМА ЗА ПЕЛИКАНЕ У НП СКАДАРСКО ЈЕЗЕРО / - ФОТО: НПЦГ
24/12/2021 u 09:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова платформа за гниjежђење пеликана у НП Скадарско jезеро у оквиру проjекта ПА.ЦОН

Циљ проjекта jе допринос развоjу одрживог туризма у циљаноj региjи Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, коришћењем и активирањем неискоришћених природних ресурса и добара повезаних са орнитофауном, наводи се у саопштењу

Jавно предузеће за националне паркове Црне Горе у оквиру проjекта Паннониа Адра Цоннецтион  - ПА.ЦОН реализовало jе проjектну активност постављање платформе за гниjежђење пеликана.

Како се наводи у саопштењу, служба заштите НП Скадарско jезеро у сарадњи са орнитолозима Природњачког музеjа и добављачем Ц ГРУПА д.о.о. jе 17.12.2021. године поставила је платформу за гниjежђење пеликана у резервату Панчева ока, чиме су се побољшали услови за гниjежђене ове законом заштићене врсте.

Пеликани се гниjезде искључиво на малим плутаjућим острвима. Природна плутаjућа острва нестаjу услиjед еутрофикациjе (зарастања) jезера, због чега су вjештачке платформе постале неопходност у циљу омогућавања услова за гниjежђене ових птица.

Како су казали, проjекат ПА.ЦОН реализуjе се у оквиру ИНТЕРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње за Хрватску, Босни и Херцеговину и Црну Гору 2014-2020, у сарадњи са партнерским организациjама из Хрватске – Општина Ниjемци, Босне и Херцеговине – Град Тузла и Удружење за развоj НЕРДА, као и из Црне Горе – НВО „Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе“.

Циљ проjекта jе допринос развоjу одрживог туризма у циљаноj региjи Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, коришћењем и активирањем неискоришћених природних ресурса и добара повезаних са орнитофауном. Специфично, стварањем заjедничке туристичке понуде повезане са орнитофауном и природним ресурсима оваj ће проjекат оjачати и диверсификовати туристичку понуду прекограничним приступом и омогућити одрживо коришћење природне баштине у прекограничноj региjи.

У оквиру ПА.ЦОН проjекта, JПНПЦГ jе у претходном периоду реализовало активности: набавку лап-топова и фотоапарата, израду поставке и презентациjе културног насљеђа у Центру за посjетиоце у Вирпазару, санациjу осматрачнице за посматрање птица на Станаjу и израду осматрачнице на Радушу. У току jе реализациjа проjекта израде и инсталирање 3Д знака, а очекуjе се и адаптациjа зграде Центра за посjетиоце на Врањини и набавка електричних бицикала и соларних станица за њихово пуњење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:17