Ненад Ракочевић / - SRDJAN BOLJEVIC
30/12/2021 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Унија послодаваца намјешта награду директорици Агенциjе за мирно рjешавање спорова

Лично ћу подниjети кривичну приjаву против Зденке Бурзан убрзо након дуго очекиване реформе тужилаштва за злоупотребу службеног положаjа у смjеру стицању огромне количине личне користи, наводи Ракочевић

Колико вриjеде, колика jе циjена награда у Црноj Гори коjе диjеле свакоjаке организациjе и институциjе и коjа jе намjена додjељивања истих. Постало jе неозбиљно и дегутантно да себи можеш обезбиjедити неко признање или награду на начин  посjедовања довољно новца, утицаjа или познанстава, каже Ненад Ракочевић, предсједник  Синдикат управе и правосуђа ЦГ (СУП).

- Последњи примjер са коjим сам упознат jе предлог Униjе послодаваца Црне Горе (УПЦГ) да за награду за Наj менаџерку из диjела jавног сектора предложи Зденку Бурзан. Када jедна позната институциjа као Униjа послодаваца предлаже за свог лауреата овакве особе, онда нам то говори да или нису довољно информисани или jе награда намjерно договорно наштелована како би се протежирали лични интереси и намjере поjединаца, у овом случаjу Зденке Бурзан, директорице Агенциjе за мирно рjешавање радних спорова (АМРРС), чиjи мандат броjи последње дане - наводи Ракочевић.

image

Зденка Бурзан

- архива

Предсједник  СУП-а овим путем jавно позива до сада угледну организациjу Униjе послодаваца да повуче своj предлог, jер ће у другом случаjу изгубити на угледу и значаjу, те сама вриjедност "њихових награда постаjе безначаjна, односно носи поруку свима да награде имаjу одређену циjену, односно коштање".

Како Портал Дан незванично сазнаје, предсjедница Униjе послодаваца Сузана Радуловић jе била предсjедник Управног одбора АММРС гдје jе директорица Зденка Бурзан.

image

Документ

- Синдикат

- Разлоге или одговоре за повлачење предлога према овом потенциjалном лауреату даће веома брзо ново реформисано тужилаштво, а надамо се и судство, коjе ће овакве особе као што jе  директорица Агенциjе за мирно рjешавање радних спорова од њеног оснивања 2010. године, процесуирати и спровести на мjеста гдjе се спроводи казнена санкциjа.

Овим путем позивам Тужилаштво Црне Горе, односно, лично ћу подниjети кривичну приjаву против Зденке Бурзан након убрзо дуго очекиване реформе тужилаштва, за злоупотребу службеног положаjа у смjеру стицању огромне количине личне користи. Тужилаштво ће имати пуне рука посла како би поменута особа морала да докаже одакле jоj у посjеду ње и њене наjуже породице велики броj вриjедне непокретне, као и покретне имовине - истиче предсједник Синдиката управе и правосуђа.

Тужилаштво да испита поријекло имовине

Ракочевић истиче да ће директорица АМРРС тешко моћи доказати како jе од плате и подстанара успjела себи обезбиjедити стан, апартман у Будви, кућу на Ади Боjани, затим стан на синово име, два стана на ћеркино име, троипособан стан на маjчино име коjа сама живи, као и  Агенциjу за посредовање при запошљавању коjа се фиктивно води на име  бившег мужа, иначе особу коjа се у прошлости у приватном сектору ниjе добро снашла, за разлику од тренутка оснивања Зденкине Агенциjе за запошљавање.

Такође наводи да ће Тужилаштво морати да испита како су се фиктивно плаћале услуге колега и колегиница из бившег Министарства рада и Министарства финансиjа, како су се и колико годинама плаћале консултантске услуге, како су се фиктивно правили семинари, како су се ангажовали вjештаци, како су рађена фиктивна рjешења арбитара, каква су све чуда рађена са jавним набавкама, како су услуге нотара и адвоката имале имали износе коjи се граниче са фантазиjом, зашто су дjеловодници АМРРС годинама шарени и кречени, те изгледаjу као шаховска табла, како се и коме годинама додjељуjу вариjабиле, односно ко jе сарађивао и покривао финансиjске активности директорице, зашто за све вриjеме њених мандата нема нити jедан путни налог а по основу дневница и путних трошкова узете су огромне количине новца, као и jош много како, чега и што.

- Истичем да ће морати директорица Бурзан да обjасни како се на име дjеце подижу кредити од више десетина хиљада еура, а онда се врате готовином у jедном дану. Убиjеђен сам да кривичних дjела и непочинстава има много више, али ће све то у краjњем надамо се  истражити реформисано тужилаштво.

Вршила мобинг

Према његовим ријечима, Бурзан је упадала у канцелариjе запослених гдjе је претресала њихове личне ствари како би била сигурна да не износе какав дискриминушући материjал.

- Запослене је кажњавала одбиjањем од плате без спроведеног дисциплинског поступка, свакодневне приjетње, вика и псовање према непослушним запосленим Агенциjе су била свакодневна поjава. Лично сам затекао безброj пута уплакане запослене коjи су били на ивици растроjства од стратегиjског планског притиска и мобинга директорице Агенциjе.

Гарнитуре квалитетних и стручних поготово младих особа су напустиле АМРРС када би видjели ситуациjу у том органу. Као рjешење дефицита радника на ускостручним пословима, директорица jе обавезивала друге запослене диjаметрално неквалификованог описа посла да технички воде поступке, такође jе и ангажовала и искориштавала разним обећањима огроман броj волонтера коjи такође нису били квалификовани нити овлаштени да раде описе послова коjе им jе она додjељивала - наводи Ракочевић.

Како би спроводила сва ова непочинства директорица  Бурзан  jе у свом органу вршила диктатуру коjа се ниjе могла видjети ни у доба Апартхеjда. Константни мобинг према свим поштеним радницима Агенциjе, било jе као врста притиска како би исти имали страх и осjећаj неограничене моћи директорице - тврди Ракочевић.

Наводи да тренутно ова веома флексибилна особа покушава да, као раниjе веома истакнути активиста ДПС-а, затим СД, а сада велики наклоник партиjе Демократа, себи обезбиjеди jош jедан мандат, како би можда успjела прикрити све трагове непочинстава коjе jе урадила.

- Господо из Униjе послодаваца Црне Горе, надам се да вам jе оваj само дио информациjа био довољан да лакше одлучите коме ћете ове године, а надам се и у будућности додjељивати своjе циjењене награде - закључује Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 20:23