Vrućine do kraja jula / arhiva
19/07/2022 u 19:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stiže vreli talas na Balkan - rekordne temperature od četvrtka

Meteorolozi do kraja jula najavljuju dnevne temperature preko 40 stepeni. Očekuju se tropske noći tokom kojih se temperature neće spuštati ispod 28 stepeni

Meteorolozi regionalnih centara upozorili su građane da će Balkan od četvrtka zahvatiti vreli talas koji dolazi iz pravca Mediterana.

Kako navode, narednih dana na u Crnoj Gori i uopšte na Balkanu biće veoma toplo sa dnevnim temperaturama preko 40 stepeni. Očekuju se tropske noći tokom kojih se temperature neće spuštati ispod 28 podeoka.

Rast temperatura nastaviće se već u srijedu, a postoji mogućnost premašivanja lokalnih dnevnih, odnosno nedjeljnih rekordnih vrijednosti, pa čak i mjesečnih za jul.

Nezapamćeni toplotni talas koji već danima prži dijelove zapadne i jugozapadne Evrope stiže i na Balkan. Regionalni meteorološki centri upozorili su građane na predstojeće vrele dane objavivši brojne savjete o ponašanju u periodu ljetnjih

vrelina pred nama.

Objašnjavaju da su se nakon predaha od desetak dana, na Jadranu sredinom mjeseca ponovno pojavili temperaturni uslovi za nastanak toplotnog talasa

Sinoptičari su objasnili da je vrela vazdušna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Evropi,  naročito u Francuskoj i Velikoj Britaniji gdje su zabilježeni i rekordi.

Ta se vazdušna masa sada premješta iznad naših krajeva, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tokom sljedeće sedmice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:08