/ Александар Зековић- фото: приватна рхива
11/07/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић - Муховић: Омбудсман избјегао термин геноцид, тражимо извињење

Интересантно је да ниједном није указао ни на чињеницу да је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници, навели су они

Члан Бошњачког вијећа Аднан Муховић и члан Савјета Грађанске иницијативе “21. мај” Александар Саша Зековић саопштили су да је данас  у Подгорици у Спомен парку посвећеном свим цивилним жртвама ратова вођених на просторима бивше Југославије у периоду од 1991 - 2001. године обиљежена 26. годишњица  од геноцида у Сребреници.

Како су навели, изненађени су и разочарани чињеницом да у свом јавном обраћању присутнима и јавности Црне Горе, Заштитник људских права и грађана Црне Горе Синиша Бјековић "ниједном није употријебио термин геноцид када је говорио на скупу „Душом за Сребреницу“ поводом обиљежавања Европског дана сјећања на жртве геноцида у Сребреници".

- Интересантно је да ниједном није указао ни на чињеницу да је Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници, пропуштајући важну прилику да истакне њен друштвени и историјски значај и подржи напоре комплетног друштва да се прихвате чињенице о геноциду... Нашем Омбудсману је добро познато, јер и стручно прати ту материју, да је међународна правда у случају Сребренице неспорно препознала, утврдила и правно квалификовала чињенице о постојању плана намјерног и раширеног истријебљења једне етничке и вјерске групе....Позивамо Заштиника људских права и слобода Црне Горе Синишу Бјековића да се јавности Црне Горе извини због превида чињеница. Сматрамо да он треба да буде предводник у промовисању истине и помирења, никако да доприноси релатизовању одговорности и злочина- навели су они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:07