Делегације Пољске у посјети ЦГ / - фото: СКУПШТИНА ЦГ
24/11/2021 u 21:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чланство у ЕУ доприниjеће бржем развоjу Црне Горе као туристичке дестинациjе

На састанку је оцијењено да би међусобна сарадња Црне Горе и Пољске омогућила попуњеност туристичких и авио капацитета

Црна Гора има велики туристички потенциjал коjи jе конкурентан, како цjеновно тако и по своjоj понуди и квалитету, не само земљама региона већ и шире, оциjењено jе током другог дана посjете Делегациjе Сеjма Пољске. Наглашено jе да ће Пољска пружити пуну подршку Црноj Гори у даљем развоjу туризма нарочито у диjелу активног одмора у природи за коjи се туристи из Пољске све више опредjељуjе.

Делегациjу Сеjма из Пољске другог дана посjете угостиле су представнице Националне туристичке организациjе Црне Горе. Делегациjу су чинили: предсjедаваjући Одбора за физичку културу, спорт и туризам, Марек Матузевски, предсjедник Пододбора за туризам, Гжегож Матусиjак, чланови Одбора Пjотр Уруски и Прземислав Драбек, док су Националну туристичку организациjу представљале др Ана Трипковић Марковић, директорица, Аниса Мурић, савjетница у кабинету директорице и Нина Вукчевић, портпаролка. 

Директорица Националне туристичке организациjе jе истакла да jе тржиште Пољске од изузетног значаjа за Црну Гору и упознала присутне са: броjем гостиjу коjи долазе из Пољске за период од 2010 – 2019. године, сарадњом са више од 20 пољских туроператора коjи тренутно презентираjу Црну Гору у своjим програмима, значаjем друштвених мрежа и глобалних платформи, са посебним освртом на “Е – леарнинг” програм, за пољске туроператоре путем коjих се могу информисати о комплетноj туристичкоj понуди Црне Горе. 

image

Делегације Пољске у посјети ЦГ

- фото: СКУПШТИНА ЦГ

На састанку jе наглашена потреба сарадње са Националном туристичком организациjом Пољске. Оциjењено jе да би међусобна сарадња омогућила попуњеност туристичких и авио капацитета, а као проjекат од изузетног значаjа представљена jе изградња ауто пута "Виа Карпатиа" коjи ће повезати jуг и сjевер Европе. 

Посjета jе настављена обиласком НП "Дурмитор" и састанком са директорицом ТО Жабљак, Вањом Крговић Шаровић. Том приликом jе презентована туристичка понуда сjеверног диjела Црне Горе, традиционални занати, вjештине ручног рада, дурмиторска храна и национална кухиња. Посебно jе наглашена доступност овог подручjа за бициклистички туризам, пjешачење, планинарење и скиjање. Разговарано jе о могућим инвестиционим проjектима за коjе jе заинтересована Пољска. Оциjењено jе да Црна Гора има велики туристички потенциjал коjи jе конкурентан, како цjеновно тако и по своjоj понуди и квалитету, не само земљама региона већ и шире.

image

Делегације Пољске у посјети ЦГ

- фото: СКУПШТИНА ЦГ

Захваљуjући конекциjи националне пољске авио компаниjе “ЛОТ”, двиjе земље имаjу добру авио повезаност, закључено је на састанку и наглашено да ће Пољска пружити пуну подршку Црноj Гори у даљем развоjу туризма нарочито у диjелу активног одмора у природи за коjи се туристи из Пољске све више опредjељуjе. Jош jедном jе истакнута потреба да туристичка понуда Црне Горе буде доступна на пољском jезику, што умногоме олакшава индивудалцима да се инфомишу о Црноj Гори као туристичкоj дестинациjи.

Саговорници су се сагласили да ће чланство Црне Горе у Европскоj униjи доприниjети бржем развоjу Црне Горе као туристичке дестинациjе, те да jе потребно у наредном периоду интензивирати сарадњу у области туризма и економиjе у циљу значаjниjе размjене туриста између двиjе земље, али и боље видљивости Црне Горе на пољском тржишту. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:07