Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
25/06/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crnogorsko udruženje poslodavaca: Podrška ideji novog Zakona o stalnim sezonskim radnicima

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) podržava rad na Zakonu o stalnom sezonskom radu iniciran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja jer i CUP, a naročito njegovi članovi godinama unazad predlažu da se normira stalni sezonski rad kao nasušna potreba crnogorskog turizma, smatra prof. dr Vasilije Kostić, predsjednik CUP-a.

Kostić ističe da je jedan dio njih već i sam preduzeo korake u tom smislu na teret svojih troškova poslovanja.

- Osim toga, ovakvi zakoni u suštini predstavljaju mjeru sa makroekonomskim uticajem koja ima potencijal da ublaži trend odliva radne snage koji je sve prisutniji i čije posljedice mogu biti nesagledive po crnogorsku privredu i turizam. Po našem mišljenju, ističe Kostić, za rješavanje ovog problema u budućnosti od izuzetnog značaj je pojednostavljenje procedura prijave radnika kao i viznog režima vezanog za dolazak radne snage - dodaje se u saopštenju iz Sekretarijata CUP-a.

Nesporno je, kako navodi Kostić, imajući u vidu dominantno demografske, a potom i druge trendove (društveno – političke, ekonomske, socijalne...), da se Crna Gora, čitav region pa i šire, suočava sa činjenicom izrazitog slabljenja ponude radne snage, naglašava predsjednik CUP-a, naročito u sektoru turizma.

Ovakav trend nije od juče već je prisutan duži niz godina i svake naredne dobija oštriju formu s tendencijom da se u budućnosti još snažnije izrazi, ukazuje Kostić ističući da posljedice po crnogorsku privredu, a naročito turizam, mogu biti sve veće i sve značajnije.

- Ovaj i njemu slični zakoni potvrđuje svu ispravnost koncepta na kome CUP od osnivanja glasno insistira: uspostavaljanje vođenja nove forme efikasnog socijalnog dijaloga, koja podrazumijeva da u kreiranju poslovnog ambijenta koji je primarna odgovornost Vlade, ali ne i njena tapija. Zato, smatra Kostić, treba ustanoviti mehanizme koji obezbjeđuju učešće privrede u procesu donošenja odluke. Da je to do sad bila praksa ne bi smo stalno zaostajali za naprednijim zemljama regiona koje su nam uzgred i glavni konkurent u turizmu (Hrvatska je to pitanje riješila prije tri godine) i ne bi, što je suštinski značajno, stalno kaskali za promjenama već bi bili njihov nosioc - naglašava predsjednik CUP-a.

Ipak, treba reći, aktivnosti koje sprovodi aktuelno Ministarstvo rada i socijalnog staranja - MRSS ohrabruju i nagovještavaju promjenu dosadašnje prakse. U tom smislu CUP poručuje da će kao nezaobilazan činilac privrede i neko ko insistira na efikasnom socijalnom dijalogu na novim osnovama biti konstruktivan socijalni partner Vladi na dobrobit Crne Gore i njene privrede, zaključuje se u saopštenju.

Privredna komora: Sezonski rad učiniti privlačnijim domaćem radniku

 

                                   

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 11:21