/ фото: илустрација
30/05/2021 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуро благо ојачао

Доларов индекс, који показује кретање америчке према осталих шест најважнијих валута, остао је на седмичном нивоу скоро непромијењен

Вриједност долара на свјетским тржиштима прошле седмице је у односу на корпу валута остала скоро непромијењена, при чему је порасла у односу на јапански јен, а ослабила у поређењу са еуром. Доларов индекс, који показује кретање америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, остао је на седмичном нивоу скоро непромијењен, на 89,99 бодова, преноси SEEbiz. Курс долара према јапанској валути је порастао 0,8 одсто, на 109,80 ЈPY. Америчка валута је ослабила у односу на европску, 0,1 одсто, па је цијена еура достигла 1,2192 USD.

Курс долара је прошле седмице осцилирао у складу с тренутним ставом на тржишту о томе хоће ли због јачања инфлаторних притисака челници америчке централне банке ускоро почети да расправљају о заоштравању монетарне политике или не. Када би превладао став да се због снажног опоравка економије и раста инфлације то вријеме ближи, долар би ојачао, а када би забринутости у вези инфлације попустиле, долар би ослабио.

Из Фед-а су ове седмице ублажили страховања да би инфлација могла приморати централну банку на измјене актуелне крајње попустљиве монетарне политике у скорије вријеме. Међутим, неки су, посебице утицајни потпредсједник Феда Ричард Кларида, наслутили да би се вријеме за почетак разговора о измјенама монетарне политике могло ближити.

Тако је у петак објављено да су, према извјештају о трошковима личне потрошње, потрошачке цијене у Сједињеним Америчким Државама, без цијена хране и енергије, у априлу порасле 0,7 посто на мјесечном нивоу, док су у посљедњих 12 мјесеци порасле 3,1 одсто. То је знатно изнад Федовог циљаног нивоа инфлације од два одсто, па је одмах након објаве тог податка долар ојачао. Ипак, до краја дана изгубио је те добитке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 10:39