Нови дувански комбинат / - Срђан Бољевић
26/11/2021 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гаси се Нови дувански комбинат: Незадовољни односом Владе Црне Горе

Послиjе ове коначне одлуке Гранд Интернатионал и даље остаjе отворен за разговор са представницима Владе Црне Горе за будуће активности унутар Црне Горе, навели су из ове компаније

Компаниjа Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ, коjа jе власник компаниjе Нови дувански комбинат АД Подгорица, обавиjестила jе премиjера Здравка Кривокапића да прекида производњу дуванских производа у Црноj Гори.

У писму достављеном премијеру наводи се да Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ и менџмент Новог дуванског комбината ниjе наишла на разумиjевање и подршку Владе Црне Горе.

Посебно истичу да jе понашање цариника Слободноj зони према запосленима у Новом дуванском комбинату постало jако агресивно и непрофесионално о чему свjедочи и допис коjи jе упућен в.д. директору Управе прихода и царина, на коjи до данашњег дана нису добили одговор.

Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ  одлази из Црне Горе, и наjављуjе да ће квалификованим запосленима у Новом дуванском комбинату понудити посао у њиховим компаниjама у иностранству.

– Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ jош jедном жели да упозна Владу Црне Горе и грађане Црне Горе да смо у задњих пет година инвестирали више од 25.000.000 еура за отварање фабрике за производњу дувана са наjсавремениjом опремом, запослили више од 60 радника коjима се редовно измируjу зараде са свим, по закону припадаjућим, порезима и доприносима.

Такође, дали смо приоритет домаћим компаниjама да послуjу са Новим дуванским комбинатом, пружили подршку узгаjивачима дувана даjући им бесплатно сjеме, нашу стручну помоћ, као и вршили откуп цjелокупне произведене количине дувана. Уjедно смо и неколико пута повећавали откупну циjену дувана, а све у циљу побољшања пословања домаћих компаниjа у Црноj Гори и жеље да што више заживи производња дувана на териториjи Црне Горе.

Упркос уложеним напорима са наше стране ниjесмо били задовољни сарадњом са индивидуалним пољопривредним произвођачима о чему смо у више наврата информисали ресорно министратство Црне Горе, истичући могући прекид овог вида сарадње. Разлози су вишеструки, међу коjима посебно издваjамо лош квалитет произведеног сировог дувана у листу.

Изразили смо жељу да проширимо капацитет отварањем погона за примарну производњу дувана у вриjедности инвестициjе од 12.000.000 еура, чиме би додатно запослили jош наjмање 40 радника. Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ jе инвестирао и изграднjу обjекта гдjе се налазе просториjе за рад царинских органа коjи 24 часа прате рад у Слободноj зони, са свом потребном опремом, видео надзором и канцелариjском опремом. Пословање у Слободноj зони, чиjи jе власник и оператер Нови дувански комбинат, се обавља у складу са Законом о заштити имовине и лица, тако да jе како унутрашњи, тако и спољашњи простор Слободне зоне покривен камерама тj. видео надзором и системом техничке заштите коjа подразумиjева 24-часовну контролу приступа зони. Нови дувански комбинат jе више пута био предмет контроле царинских органа и Пореске управе, након чега ниjесу утврђене било какве неправилности, нити дате примjедбе. Такође, били смо и предмет контроле међународне организациjе коjа се бави борбом против криjумчарења цигарета – ОЛАФ, коjа jе дала позитивно мишљење на наше пословање. Нажалост, Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ и менџмент Новог дуванског комбината ниjе наишао на разумиjевање и подршку од стране Владе Црне Горе. Обраћаjући се у више наврата званичним дописима и пропратном документациjом, а у вези наших будућих инвестициjа, заинтересованости за откуп власничког удjела државе у Новом дуванском комбинату, унапређење и развоj производње дувана, рjешавања питања отпада, као и неких питања везано за функционисање Слободне зоне у складу са међународним стандардима, ниjесмо добили ни jедну повратну информациjу, као ни одговор на било коjе званично обраћање. Ниjесмо наишли на разумиjевање и када смо били заинтересовани за куповину линиjе за примарну производњу из старог Дуванског комбината коjа jе била власништво Владе Црне Горе, коjа jе исту продала компаниjи ван Црне Горе.

Jако изненађуjуће и забринjаваjуће за нас су биле обjаве у црногорским медиjима коjи су нас представили као компаниjу коjа jе под сумњом да се бави нелегалним активностима. Понашање царинских службеника у оквиру Слободне зоне према запосленима у Новом дуванском комбинату постало jе jако агресивно и непрофесионално о чему свjедочи и допис коjи jе упућен в.д. директору Управе прихода и царине од стране извршне директорице Новог дуванског комбината, на коjи смо до данашњег дана остали без одговора.

Такође, наглашавамо да царински службеници коjи надгледаjу слободну зону имаjу 24-часовни надзор, како физички тако и видео, неограничен приступ и преглед свих кретања материjала и производа унутар и изван Слободне зоне.

Гранд Интернатионал ФЗ-ЛЛЦ ће сповести све активности у складу са законском регулативом везано за престанак обављања основне дjелатности и понудити квалификованим запосленима из одређене струке у Новом дуванском комбинату да могу наставити са радом у нашим компаниjама у иностранству.

Менџмент Новог дуванског комбината jе за све вриjеме свог пословања био отворен и кооперативан за сарадњу са свим надлежним институциjама Црне Горе, међутим у будућем периоду не планира наставак инвестирања под претходно наведеним условима.

За све претходно наведено Нови дувански комбинат располаже адекватном документациjом.

Послиjе ове коначне одлуке Гранд Интернатионал и даље остаjе отворен за разговор са представницима Владе Црне Горе за будуће активности унутар Црне Горе – навели су из ове компаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:19