/ Фото: Архива
21/04/2022 u 09:17 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Гориво ће поново поскупјети од сриједе

Према тренутним подацима, бензин ће поскупјети три цента, а дизел пет центи по литру, казао је "Дану" савјетник у УНКЦГ Драшко Стриковић

Цијене нафтних деривата поново ће поскупјети наредне седмице. Раст, међутим, неће бити драстичан као прије мјесец дана, већ ће износити неколико центи.

Нове цијене горива ступиће на снагу од сриједе, јер је понедјељак нерадни дан, а Министарство капиталних инвестиција ће обрачун урадити и објавити у уторак, па ће важити од поноћи у сриједу.

Савјетник за анализе и испитивања тржишта у Удружењу нафтних компанија Црне Горе (УНКЦГ) Драшко Стриковић казао је "Дану" да би по садашњим параметрима цијене бензина порасле три цента, еуродизела пет центи, а лож уља шест центи.

– Редовни обрачун се ради сваког другог понедјељка, а пошто jе оваj понедјељак нерадни, онда се обрачун ради првог наредног дана. Без обзира када се ради обрачун, узима се исти период берзанских котациjа и курса ЕУР/УСД, а то jе за период од 11.4. до 22.4.2022. године. Додатно, како jе у посматраном периоду котациjа било нерадних дана, то ће се у обзир узимати само обjављене котациjе и курс ЕУР/УСД, тj. укупно за осам радних дана из претходне двиjе седмице. Како су до данас (сриједа) познати подаци за 5/8 и уз проjекциjе до краjа седмице, очекиване циjене су следеће: еуросупер 95 – 1,73 еура (+0,03); еуросупер 98 – 1,77 еура(+0,03); еуродизел – 1,77 еура (+0,05); лож уље – 1,72 (+0,06) – прецизирао је Стриковић.

Истакао је да ће до повећања цијене горива доћи у значајној мјери због јачања долара у односу на еуро.

– Поред тога, сукоб између Русиjе и Украине, као и увођење санкциjа Русиjи, доводе до тога да су и берзанске котациjе забиљежиле раст циjена готових производа, на бази коjих се прави обрачун за тржиште Црне Горе. Свако даље увођење санкциjа Русиjи и потпуна обустава куповине енергената, за Европске земље ће значити повећање циjена, jер ће доћи до смањења понуде енергената уз исту потражњу – рекао је Стриковић.

Коначни подаци о цијенама нафтних деривата знаће се у петак.

Гориво је прошлог мјесеца порасло од 16 до 29 центи, док су прије двије седмице цијене незнатно пале. Цијене горива може спустити само Скупштина усвајањем измјена Закона о акцизама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 07:14