Расправа о закону о рударству / - Влада
22/02/2022 u 12:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавна расправа о измјенама Закона о рударству до 21. марта

Неопходно је донијети измјене и допуне како би нови правни оквир допринио стварању регулисаног пореског амбијента и фискалне политике и спријечио даљу злоупотребу на тржишту минералних сировина

Министарство капиталних инвестиција позвало је све заинтересоване да се до 21. марта пријаве на јавну расправу о Нацрту измјена и допуна Закона о рударству, којима се, како тврде, спречава нелојална конкуренција на тржишту минералних сировина и сузбија нелегална трговина.

Примједбе и сугестије се могу упутити на мејл Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

У образложењу тог акта, који је објављен на сајту Министарства, наводи се да је измјене и допуне неопходно донијети како би нови правни оквир допринио стварању регулисаног пореског амбијента и фискалне политике и спријечио даљу злоупотребу од појединих учесника на тржишту минералних сировина.

Мултипликативни ефекти овог закона су, како су објаснили, фискални и парафискални.

“Доношењем овог закона спречавају се буџетски губици, опорављају се приходи кроз раст примитака од сталног и промјенљивог дијела накнада за геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина, обезбјеђује се заштита потрошача, подстиче здрава конкуренција и сузбија нелегална трговина на тржишту минералних сировина”, рекли су из Министарства.

Спречавање нелојалне конкуренције

Доношењем овог закона успоставиће се и прецизнији правни оквир, који би заштитио компаније које раде на тржишту у Црној Гори у складу са позитивним прописима.

“Овим законом спречава се нелојална конкуренција на тржишту минералних сировина, чиме ће се допринијети да учесници на тржишту, који послују у складу са законом, односно редовно измирују своје обавезе, имају већи промет и учешће на тржишту. Истовремено се, кроз сузбијање нелегалне трговине, елиминишу негативни ефекти пословања компанија које у процесу набавке минералних сировина не измирују своје пореске обавезе”, навели су из Министарства.

Законом се, како су закључили, уређује и поступак остваривања права на детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина, као и њихово прометовање.

Такође, осигурава се интегритет тржишта кроз елиминисање нелегалних лежишта минералних сировина.

Како се наводи у документу, минералне сировине за добијање грађевинског материјала, које су предмет закона, могу се прометовати на тржишту уз посједовање гаранције поријекла, што представља додатну контролу експлоатације минералних сировина.

“Тиме ће се повећати ефикасност наплата концесионих накнада, јер ће систем инспекцијске контроле у свакој фази прометног ланца и употребе на овај начин бити значајно унапријеђен, што као крајњи циљ има бољу контролу промета минералних сировина, односно већи прилив финансијских средстава у буџет кроз наплату концесионих накнада”, додаје се у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:08