Буди одговоран / -Буди одговоран
17/01/2022 u 13:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кампање Буди одговоран: Евидентирана 71 притужба

Грађани су се наjвише жалили на неиздавање фискалних рачуна, кршење радничких права и епидемиолошких мjера

У оквиру кампање Буди одговоран прошле седмице jе евидентирана 71 притужба, на основу коjих ниjе изречена ниjедна новчана казна.

Грађани су се наjвише жалили на неиздавање фискалних рачуна, кршење радничких права и епидемиолошких мjера.

Евидентиране су приjаве да фискалне рачуне не издаjу кафић 1st Kafeterija у Беранама, фотокопирница Зеjак у Моjковцу, ординациjа Ин Витро, тезге у Гинташу, Jeny's beauty salon, пекаре Ас, Центар, Мароши, Ореx и Палма, као и бурегџиница и локал код Клиничког центра у Подгорици.

Рачуне не издаjу ни пекаре у згради Металке, у Доњоj Горици и у улици Воjислављевића у Подгорици, Биjели голуб у Бару и Долар у Моjковцу, књиговођа и нотар у Подгорици, као и адвокат у Андриjевици.

Грађани су се жалили да се фискални рачуни не издаjу ни у Пропаганда бару, Студиjу М и продавници Крново у Никшићу, Хоме Пласту у Даниловграду, агенциjи Topplus, пицериjи Tabasco, Ред и Ало таxиjу у Подгорици, кафе бару Слога у Тивту, Сур Весувиу у Бару и пекари Европа у Улцињу.

Евидентиране су и приjаве да се радничка права крше у маркетима Франце, локалима Цитy пуб, Кригла, Коловрат, Минхен и Aja Fishu у Подгорици, Valpek company у Даниловграду, Санy таксиjу из Будве, кинеском бутику Zoutaicun у Бару, пекари Унипром у Никшићу и Martexu на Цетињу. Грађани су се жалили и да се епидемиjеске мjере крше у ресторану Цвиjо у Бару, Хипотекарноj банци и Техномаxу у Биjелом Пољу и кафићу Вагон у Херцег Новом.

Евидентиране су и притужбе на конзумациjу дуванских производа у кафићу Кербер Дукља у Подгорици, Тате кафеу у Будви и кафе бару Аксараj и Таjсон у Рожаjама, на нелегалан рад неких инструктора скиjања на Жабљаку, продаjу цигарета без акцизне маркице у маркету Семи у Биjелом Пољу, нељубазно особље и гужве у Дому здравља у Бару, рад на дивље пржионице кафе у Рожаjама и примање мита у Туристичкоj организациjи Бар.

Грађани су се жалили и на раскопане улице, одлагање отпада, испуштање непречишћене воде у море, продаjу неисправног прехрамбеног производа на пиjаци у Гинташу, крађу струjе, нелегално пружање фризерских и грађевинских услуга, продаjу преко интернета и издавање неисправних рачуна.

Кампању Буди одговоран су краjем децембра 2013. године покренули Министарство финансиjа и Канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) у Црноj Гори, са циљем да допринесе jачању свиjести jавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економиjе.

Проjекат омогућава грађанима да jедноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институциjама да се што успjешниjе изборе са сивом економиjом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:47