/ Фото: Срђан Бољевић
21/02/2022 u 22:16 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукa Будва и даље у рукама приватника

Влада прошле године најавила славодобитно да ће Лука бити враћена грађанима

До расписивања концесија за Луку Будва том марином и даље ће управљати компанија Dukley Marines, чији је власник Нил Емилфарб, јер Влада још није дала сагласност на споразум између Општине Будва и предузећа Морско добро, којим би управљање луком било повјерено локалној самоуправи, саопштио је за "Дан" предсједник управног одбора овог предузећа Блажо Рађеновић.

Влада је у јуну прошле године ставила ван снаге закључак којим се продужава уговор са приватном фирмом и тада су славодобитно казали како је Лука Будва враћена грађанима. У пракси, међутим, то није случај.

Рађеновић је истакао да се већ више од пола године чека на сагласност Владе, те да се нада да ће се у скоријем периоду то коначно и донијети.

– До расписивања концесија је уговор важећи. Виjеће Привредног суда усвоjило jе приговор компаниjе Dukley Marines, чиме је поништено рjешење тог суда из jула, коjим jе тада био одбачен предлог ове компаниjе за одређивање привремене мjере за забрану Морском добру да без њене сагласности да у закуп, оптерети, покрене поступак давања у концесиjу или закључи концесиони уговор за простор Луке Будва – истакао је Рађеновић.

image

Рађеновић

Фото: Срђан Бољевић

Рађеновић је казао и да је заинтересовано лице за управљање луком Општина Будва, односно њихово Комунално предузеће.

– Када би Влада дала сагласност у великој мјери би нам олакшали ситуацију и ми бисмо ову марину могли дати локалној управи на управљање, што је у плану и за друге локације гдје локална самоуправа има јавни интерес. Када је у питању државна имовина морамо добити сагласност Владе, којом би нам било омогућено да се лука уступи локалној самоуправи. Због чега то Влада, односно ресорно Mинистарство екологије, просторног планирања и урбанизма није урадило не знамо – навео је Рађеновић.

Спорно трајање уговора

Луком Будва од 2014. године газдује Емилфарб и његова компанија Стратекс груп.

Према ранијим наводима те компаније, њихов уговор за управљање овом марином важи до 2027. године, наводећи да нико од општинских или челника Морског добра ниjе са њима комуницирао о било ком питању у вези са Луком Будва, те да не постоjи ниjедан законски или уговорни разлог за раскид уговора.

Због тога је покренут нови процес пред Привредним судом. Спорно је и наводно трајање уговора, којим је предвиђено да, уколико компанија у развој луке уложи 700.000 еура, важи до 2027. године.

Из компаније наводе да су уложили и много више, док локалне власти оспоравају износ.

Рађеновић је истакао и да је нацрт новог закона о лукама у припреми.

Из Министарства капиталних инвестиција су истакли да је, када је ријеч о ситуацији у будванској марини, актуелним чланом 7 Закона о лукама предвиђена подjела лука према значаjу на луке од националног и локалног значаjа, те да је Лука Будва одређена као лука од локалног значаjа.

– Чланом 8 став 2 Закона о лукама прописано jе да лукама од локалног значаjа управља правно лице коjе управља морским добром у складу са овим и законом коjим се уређуjе управљање морским добром. Министарство капиталних инвестициjа напомиње да Закон о лукама не препознаjе право уступања луке на коришћење, нити га као таквог предвиђа, те да од момента проглашења Луке Будва луком од локалног значаjа, све активности коjе се односе на коришћење луке или њеног диjела треба спроводити уз поштовање одредби Закона о лукама. Такође, ако се у луци не може додиjелити концесиjа, Влада може, циjенећи jавни интерес, основати jедно или више привредних друштава коjа ће пружати лучке услуге – навели су из МКИ.

Лука Будва је прошле године требало да буде враћена на управљање локалној самоуправи, након 18 година.

Враћање Луке Будва грађанима велика jе побjеда над интересима поjединаца у односу на интересе грађана и смjерница како треба чувати природне ресурсе и добра, саопштили су тада из Грађанског покрета УРА.

Из те партиjе су похвалили потез потпредсjедника Владе, чиjим залагањем jе на тада одржаној сjедници ван снаге стављен закључак од 10. априла 2017. године, коjим jе фирми Dukley Marines омогућено да настави да користи Луку Будва и након истека уговора.

– Ово представља jош jедну побjеду свих грађана и уважавање инициjатива коjе долазе од jавности – поручили су тада из Грађанског покрета УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:22