/ - Блажо Рађеновић
01/11/2021 u 13:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рађеновић: Нетачна информација да примам 4.670 еура мјесечно

То у крајњем значи да ће зараде менаџмента у нашем предузећу бити око 2000 ЕУР, што је на нивоу осталих државних компанија у Црној Гори, указује Рађеновић

Нетачна је информација да као предсједник Управног одбора „Морског добра“ примам накнаду у износу од 4.670 еура већ је ријеч о цифри која представља накнаду за април и мај ове године јер у првом мјесецу мог именовања на ову функцију нијесам примио укупни износ накнаде, казао је Блажо Рађеновић, предсједник Управног одбора „Морског добра“.

Он је истакао да су зараде извршног директора и предсједника Управног одбора у овом предузећу посљедица одлука претходног менаџмента ЈП „Морско добро“ и да оне износе три просјечне зараде у компанији, односно да су повезане са Колективним уговором.

-Моја накнада послије именовања умањена је за 500 ЕУР, јер и сам сматрам да су накнаде које се добијају непристојно високе за црногорске стандарде. Спремили смо и ускладили многобројне акте и одлуке предузећа са законом и ускоро ћемо измјенити и Статут и Колективни уговор предузећа. На једној од претходних сједница Управног одбора разматрали смо информације о висини зарада у компанији и припремили одређене акте. Очекујем да ћемо већ на на првој наредној сједници расправљати о већ спремљеном Нацрту колективног уговора за који су везане и накнаде запослених у предузећу а самим тим и предсједника Управног одбора. Остало је да сагласност на Нацрт Колективног уговора да синдикат запослених како би све било у складу са законом. Након тих измјена за које вјерујем да ће се ускоро усвојити умањићемо зараде за 30% на нивоу читаве компаније што ће значити умањење и накнада за извршног директора и предсједника Управног одбора за неких 1300 ЕУР- појашњава Рађеновић.

-То у крајњем значи да ће зараде менаџмента у нашем предузећу бити око 2000 ЕУР, што је на нивоу осталих државних компанија у Црној Гори- указује Рађеновић.

„Мислим да би и Влада Црне Горе измјенама Закона о зарадама запослених у јавном сектору морала ставити лимит на максималне износе зарада у државној управи како би се те зараде ускладиле са актуелном економском ситуацијом у држави“, напомиње Рађеновић.

Он додаје да су се сусрели са мноштвом проблема у функционисању ове државне компаније која је у претходном периоду перципирана изразито лоше код грађана и да су за седам мјесеци одржали 12 сједница Управног одбора.

-Упркос разним потешкоћама 'Морско добро' у само неколико мјесеци са новом управом промптно је кренуло у заштиту плаже Аде Бојане. У Улцињу смо спровели тендер за Скелу и очекује се реализација тог пројекта. Заштитили смо Луку Будва и поништили штетан уговор, поништили смо штетан уговор са Вектра Боком и ставили га ван снаге, завршили смо три јако битна пројекта шеталишта на Јазу, у Сутомору, а ускоро и у Пржну. Након више од деценије омогућили смо грађанима Црне Горе несметану комуникацију јавним стазама и слободан приступ плажама на Светом Стефану, а у свим општинама на приморју поново смо вратили по једно градско купалиште ослобођено мобилијара. Вратили смо Пине Тивту, те извршили многобројне санације и насипања плажа какав је примјер плаже испред Дома за незбринуту дјецу у Бијелој. У плану су капитални пројекти који ће у великој мјери промијенити изглед свих општина на приморју, као и ревизија постојећих шетних инвестиционих уговора за поједина купалишта- закључује Рађеновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:34