Са протеста пензионера Металца / IVAN PETROVIC-IPE
11/01/2022 u 10:15 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери Металца траже договор, а спремни су и на радикализацију

Представници Металца јуче су више сати чекали пријем код предсједника Скупштине Алексе Бечића, међутим, до сусрета није дошло. Они нису обухваћени Законом о исплати отпремнина запосленим из металског и рударског сектора, иако им jеобећано

Пензионери бившег никшићког предузећа Металац протестовали су јуче испред зграде Скупштине Црне Горе, a разлог за њихово незадовољство и долазак у Подгорицу, јесте то што нису обухваћени Законом о исплати отпремнина запосленим из металског и рударског сектора, иако им jе у припреми тог документа предочено да ће и они бити обештећени као и радници некадашњих индустријских гиганата.

Представници Металца су јуче више сати чекали пријем код предсједника Скупштине Алексе Бечића, међутим, до сусрета није дошло.

Њих 65 пензионисани су 2014. године и касниjе, када jе никшићким Металцем газдовала словеначка фирма Монтавар, а како истичу, тада су отишли у приjевремене пензиjе, те да од предузећа, као ни од државе, нису добили ништа, за разлику од групе колега коjи су ту фабрику напуштали приjе и послије њих, а коjи су добили отпремнину од по 11.700 еура.

Како је истакао један од представника пензионера Драган Копривица, он и колеге су по усвајању Закона о исплати отпремнина у рударском и металском сектору славили, надајући се да ће коначно наплатити оно што им као оштећеним радницима припада, међутим, услиједио је "хладан туш".

– Многи од нас су оставили своје здравље у овом предузећу. Велики број нас је у Металцу радио дуже од три деценије, а дочекали смо да имамо пензије од којих не може да се живи. Претходна влада је обећавала да ће нас обештетити и да ћемо коначно добити отпремнине, али од тога није било ништа. Сваки пут су једва дочекали да нас испрате, па да се на наш проблем заборави – казао је Копривица.

Закон донесен да исправи неправду

Влада је крајем претходне године усвојила Закон о исплати накнада радницима у рударском и металском сектору, чиме је најављено да ће се исправити неправда према радницима који у претходном периоду нису остварили право на отпремнине.

Овим законом Влада намjерава да помогне бившим радницима из сектора рударске и металске индустриjе, коjи су увођењем стечаjног поступка остали без могућности даљег пословног ангажовања, остваривања права на пуни износ пензиjа и без средства по основу социjалних програма. Риjеч jе о радницима Комбината алуминиjума Подгорица, Прераде, Ковачнице, никшићких Рудника боксита и још неколицине предузећа.

Како је Копривица истакао, од нове владе и скупштинске већине су очекивали много.

– И даље вјерујемо да постоји могућност да се наша ситуација ријеши. Тражили смо данас састанак, тражићемо га опет, јер желимо да вјерујемо да су људи из власти заиста ту за добробит свих нас, али и цјелокупног друштва – поручио је Копривица.

Новак Орбовић, један од пензионисаних радника, такође је позвао Владу и Скупштину да приме пензионере овог предузећа, како би се пронашло рјешење за њихов проблем.

– Данашњим доласком и тражењем састанка јасно смо показали спремност да се договоримо. Лоптица је сада у дворишту институција, а вјерујемо да се може пронаћи рјешење да се обештетимо – закључио је Орбовић.

Како се међу пензионерима Металца могло чути, они су спремни да још неки период сачекају институције да им одговоре и пронађу рјешење да им се исплате потраживања, јер су у супротном спремни и да радикализују протесте, те да испред институција остану све док се не исправи неправда која им је нанесена. Према њиховим наводима, имовина Металца већ годинама пропада, а нико од надлежних не брине о томе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:05