Unspalsh, ilustracija
04/08/2021 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирано запошљавање 139 особа у државној управи

Нишавић је казала да је Дјелимични кадровски план први пут припремљен кроз модернизовану Централну кадровску евиденцију, уз велике напоре Управе за кадрове и Министарства финансија

У органима државне управе се, у току ове године, планира запошљавање 139 особа, од чега 43 на неодређено и 96 на одређено вријеме, казала је вршитељка дужности директорице Управе за кадрове, Јована Нишавић, јавља агенција МИНА.

То је, како је навела, предвиђено Дјелимичним кадровским планом који је недавно усвојила Влада.

Нишавић је агенцији МИНА казала да се запошљавање односи углавном на попуну недостајућег високоруководног, као и експертско руководног и експертског кадра, која ће се вршити путем интерних огласа и јавних конкурса и огласа.

Према њеним ријечима, органи су као разлоге за повећање броја запослених навели измијењене надлежности, обавезе преузете у поступку приступања Европској унији (ЕУ) и остваривање стратешких циљева.

Међу разлозима за повећање броја запослених су, како је казала, и стварање услова за несметано функционисање новоформираног органа и обављање послова из његове надлежности, као и попуњавање радних мјеста која су остала упражњена престанком радног односа државних службеника по сили закона.

Органи који су обухваћени Дјелимичним кадровским планом су министарства правде, људских и мањинских права, вањских послова, јавне управе, дигиталног друштва и медија, здравља, економског развоја, пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство екологије.

Планом су обухваћени и ресори просторног планирања и урбанизма и капиталних инвестиција, као и Дирекција за заштиту тајних података, Управа за кадрове, Управа за спорт и младе, Завод за метрологију, Управа за угљоводонике, Секретаријат за законодавство и Генерални секретаријат Владе Црне Горе.

-Број од 2.106 запослених представља укупан број систематизованих радних мјеста у овим органима. Укупан број запослених извршилаца је 1.320, од чега на неодређено вријеме 1.146, а на одређено 174- прецизирала је Нишавић.

Она је казала да је запошљавање старјешине органа управе у овој години планирано у управама за кадрове, за спорт и младе и за угљоводонике, као и у Заводу за метрологију и Секретаријату за законодавство.

Запошљавање високогруководног кадра планирано је у министарствима правде, људских и мањинских права, вањских послова, јавне управе, дигиталног друштва и медија, економског развоја, здравља, пољопривреде, шумарства и водопривреде, екологије, просторног планирања и урбанизма и капиталних инвестиција, као и у Управи за спорт и младе и Секретаријату за законодавство.

Нишавић је казала да је Дјелимични кадровски план први пут припремљен кроз модернизовану Централну кадровску евиденцију, уз велике напоре Управе за кадрове и Министарства финансија и социјалног старања.

-Али и 15 државних органа, који су показали одговорност и спремност да у законом утврђеном року изврше своју обавезу- додала је она.

Према ријечима Нишавић, други државни органи који не улазе у Кадровски план органа државне управе и службе Владе припремили су појединачне планове за ову годину кроз модернизовану Централну кадровску евиденцију.

Она је казала да се израдом Кадровског плана доприноси ажурности података у Централној кадровској евиденцији која није успостављена од увођења тог института у службенички систем Црне Горе 2008. године.

-Овај институт представља један од индикатора путем којег Европска комисија мјери напредак Црне Горе на пољу реформе јавне управе и СИГМА ради своје оцјене на основу података из Централне кадровске евиденције- појаснила је Нишавић.

Како је навела, такав начин израде Кадровског плана омогућава квалитетније праћење његове реализације.

-И на овај начин ће бити у сваком тренутку могуће извјештавање о покренутим поступцима запошљавања, реализованим поступцима запошљавања по звањима, нивоима, категоријама и трајању радног односа, као и поступцима који нису реализовани у текућој календарској години- прецизирала је Нишавић.

На тај начин се, додала је она, стварају предуслови за реализацију Централизованог обрачуна зарада државних службеника на основу ажурних података из Централне кадровске евиденције, а процеси обрачуна се пилотирају од Министарства финансија и социјалног старања.

Нишавић је казала да су Правилници о унутрашњој организацији и систематизацији усклађени са посљедњим измјенама Закона о државним службеницима и намјештеницима и другим општим прописима, као и ажурна Централна кадровска евиденција, предуслов и основа за доношење Кадровског плана, обрачуна зарада, пријава за различите модуле и програме стручног усавршавања.

-Али и за сваку врсту извјештавања на којем темељимо будућу Стратегију реформе јавне управе и оптимизацију процеса унутар државне управе- додала је Нишавић.

Она је упозорила да државни органи који не буду испунили законску обавезу да у року доставе податке о статусним промјенама службеника у свом органу у Централну кадровску евиденцију, неће моћи да припреме Кадровски план тог органа нити оглашавају запошљавања.

-За доношење дјелимичног Кадровског плана за органе државне управе и службе Владе, имамо подршку наших европских партнера и других релевантних институција, како би могли у што краћем року започети поступке запошљавања који су одобрени од Министарства финансија и социјалног старања-казала је Нишавић.

Она је појаснила да ће остали органи државне управе, који нијесу доставили појединачне кадровске планове, имати могућност да, сходно донијетим закључцима Владе, то ураде до 20. септембра.

-А Управа за кадрове обавезу да те Кадровске планове укључи у јединствени Кадровски план за ову годину- додала је Нишавић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:23