/ - фото: Срђа Бољевић
30/07/2021 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Утврђен нови Правилник о унутрашњоj организациjи и систематизациjи Министарства финансиjа и социjалног старања

Влада jе, на предлог Министарства, данас именовала и новог државног секретара Бранка Крвавца, наводи се у саопштењу

Влада Црне Горе jе на данашњоj сjедници утврдила нови Правилник о унутрашњоj организациjи и систематизациjи Министарства финансиjа и социjалног старања, коjи jе, први пут, у потпуности у складу са циљевима и приоритетима економског развоjа коме тежимо.

– Новим Правилником предвиђено jе оснивање два нова, савремена директората: Директорат за blockchain и криптовалуте и Директорат за финансиjским систем и финансиjске технологиjе – наводи се у саопштењу.

Директорат за blockchain и криптовалуте вршиће, између осталих, послове коjи се односе на вођење политике, успостављање законског и регулаторног оквира коjим се регулише рударење и употреба криптовалута и blockchain технологиjа, отклањање регулаторних и административних препрека за успостављање и употребу криптовалута и blockchain технологиjа.

Осим тога, у Дирекциjи за финансиjске технологиjе коjа ће се налазити у оквиру Директората за финансиjски систем и финансиjске технологиjе, припремаће се закони и други прописи неопходни за увођење финансиjских технологиjа, израду развоjних стратегиjе за увођење и регулациjу финансиjских технологиjа у сарадњи са регулаторима финансиjског тржишта и томе слично. Криптовалуте и blockchain технологиjе представљаjу веома значаjан сегмент финансиjа и из дана у дан jе све више њихових корисника. Управо због тога, Министарство jе дониjело одлуку да посебну пажњу посвети регулисању и развоjу те области у Црноj Гори, чиме се сврставамо раме уз раме са неким од наjразвиjениjих држава свиjета, коjе су тек недавно приступиле њеноj регулациjи.

Како наводе из Министарства, новим Правилником предвиђено jе и увођење додатних механизама контроле и надзора у диjелу трошења буџетских средстава, али и у раду Управе прихода и царина и реализациjе пореске политике. Основни циљ формирања Директората за буџетску инспекциjу и сузбиjање неправилности и превара био jе прављење отклона од досадашње лоше праксе неименовања буџетских инспектора, али и увођење строгих контрола трошења новца грађана. Са друге стране, оснивање Директората за надзор над радом Управе прихода и царина и надзор реализациjе пореске политике даће немjерљив допринос ефикасноj реализациjи пореске политике и, што jе jош значаjниjе, ефикасном остваривању плана наплате jавних прихода.

Осим тога, Правилником се осниваjу и Директорат за европске интеграциjе и међународну сарадњу, као и Директорат за инвестиционо развоjне проjекте. На таj начин обезбиjедиће се простор за савремени економски развоj Црне Горе, како кроз интензивниjу сарадњу са нашим међународним финансиjским партнерима, тако и кроз знатно бољу контролу jавних инвестициjа и одобрених проjеката jавно-приватног партнерства.

Министарство финансиjа и социjалног старања посебно води рачуна приликом избора кадрова за руководеће позициjе и жели дати шансу младим професионалцима, коjи имаjу енергиjу, визиjу и снагу да изнесу и реализуjу све промjене и реформе коjе су неопходне.

У том циљу, Влада jе, на предлог Министарства, данас именовала и новог државног секретара, Бранка Крвавца, коjи jе, иако изузетно млад, препознат као стручњак на пољу jавних финансиjа и фискалних анализа и проjекциjа.

Министарство, али и Влада у цjелини, су чврсто посвећени економском развоjу и унапређењу система jавних финансиjа Црне Горе. Због тога jе посебно значаjно што jе нови Правилник о унутрашњоj организациjи и систематизациjи у потпуности у складу са свjетским трендовима и кретањима на финансиjским тржиштима, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:55