/ - Фото: Скриншот
23/11/2021 u 10:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бојанић: Крајем наредне године почетак градње друге дионице ауто-пута, нисам учествовао у конструкцији па ни у реконструкцији Владе

Представница Одјељења за унапређење корпоративног управљања Ана Тошанић – Радуновић саопштила је детаљне податке фирми и њихових псоловања.

Министар  Младено Бојанић,  представио је Извјештај о пословању привредних друштава која су у надлежности Министарства капиталних инвестиција за III квартал 2021. године.

- Имамо једну компанију више, умеђувремену је формирана још једна компанија елекстросоларна градња-казао је у уводу Министар капиталних инвеститција Младен Бојанић.

Представница  Одјељења за унапређење корпоративног управљања Ана Тошанић – Радуновић саопштила  је детаљне податке псоловања фирми.. Она је, између осталог навела и узроке позитивних или негативних пословања за конкретне фирме.

Ана Тошанић – Радуновић казала је да на крају трећег квартала имамо једно привредно друштво више ЕПЦГ Соларградња.

- У МКИ је укупно 21 привредно друштво у већинском власништву државе. Од 20 привредних друштва, десет је пословало са нето губитком и десет  са нето добити. Укупно остварена нето добит износи 27 милиона еура, док губитак износи 11,7 милиона еура. У тоталу све компаније су оствариле добит - навела је Тошанић – Радуновић.

ЦЕДИС је пословао са најлошијим резултатом и остварио минус од 3,4 милиона еура, затим То Монтенегро од 2,6 милиона еура, Барска пловидба 2,5, Црногорска пловодба 1,3, Монтекарго 1,1 милион еура...

- Пословање са негативном ебида имало је шест привредних друштава. То Монтенегро је на првом мјесту са највећим минусом од 2,2 милиона еура, Монтекарго са 0,5 милиона, Одрржавање жељезничких возних средстава 200.000... -прецизирала је  Тошанић – Радуновић.

Ако се пореди нето пословање за овај период извјештавања у односу на шестомјесечни ове године, осам друштава је наставило да послује са позитивним резултатом, а два су из негативног резултата прешли у позитивно, а једно је из позитивног прешло у негативни резултат, док је девет друштава наставило да послује са негативним резултатом.

- Од компанија које су током читаве године имале позитиван резултат значајан пад у деветомјесечном резултату остварила је Електропривреда Црне Горе. Она је забиљежила пад од 16,7 милиона еура, односно 97 одсто. Највећи ефекат на овакав тренд имају високе цијене електричне енергије на берзи коју је ЕПЦГ била обавезна да увози - нагласила  је Тошанић – Радуновић.

Трошкови зарада и накнада зарада исносили су 84 милиона еура у 2021. и биљеже раст у односу на 2019.. годину од 2,2 одсто и раст у односу на 2020. од 3,8 одсто.

Она је нагласила да су била три друштва са негативним нето капиталом - Црногорска пловидба са минус седам милиона, Барска пловидба пет милиона и Берза електричне енергиjе са 950.00 еура.

Задуженост привредних друштава по основу кредита износи 251,8 милиона еура, што jе 6,5 одсто мање у односу на краj 2020. године. Ккао је саопштено, броj запослених на 30. септембар износио jе 7.481.

- То jе седам одсто више у односу на 2019. и 10 одсто више у односу на 2020. ЦГЕС jе друштво са наjвећим падом броjа запослених - прецизирала је Тошанић – Радуновић.

Бојанић је, на питање новинара, казао да се ради идејни пројекат за дионицу Матешево-Андријевица који би требало да буде завршен до маја.

- Упоредо се ради физибилити студија за комплетан ауто-пут. Један нацрт смо већ добили, дали смо сугестије и приговоре, тако да очекујем да ће се то паралелно радити - прецизирао је министар.

Што се тиче дионице од Андријевица до Бољара, он је казао да се ради идејно рјешење, а Монтепут је носилац тог посла.

- Рачунамо оптимистички, али могу да се сагласим са премијером да већ крајем године можемо да кренемо са реализацијом друге дионице ауто-пута. Рачунамо на средства из европских фондова, а неке су најаве да можемо очекивати неких 40 одсто гранта за то - објашњава министар.

Према његовим ријечима,  нема магичне формуле када су у питању надокнаде за компаније али да иду ка томе да руководни кадар има фиксну зараду током године а након да добије на основу предлога договорени бонус.

-Доста ових компанија није имало никакве финансијске планове...Тако да комбинацијом остварених резултата у односу на планиране, руководили би се да ли те бонусе треба исплаћивати руководећем кадру-казао је између осталог министар.

Што се тиче нафте, последња информација је да је цементација  завршена, да утврде бушотину боље, саопштио је Бојанић на питање новинара и додао да је извјесно да нафте има али ће се видјети у којим количинама.

-Не сматрам да смо угрожени што се тиче МКИ, радимо добор. Ово је новитет, не вјерујем да сте раније имали прилику да видите оволико информација како раде компаније...Што се тиче запошљавања нисмо срећни да ово видимо, да расте број запослених а падају приходи. Што се тиче реконструкције Владе, ја нисам учествовао ни у конструкцији па не учествујем ни у реконструкцији...није тачна информација, ја је немам, ја нисам један од три министра...ако је тачна ред би био да се прво мени каже, али мислим да је то нетачна информација. Да ли ће бити реконструкције не зависи од мене..Живио сам и радио и прије Владе, нисам се сродио са фотељом-казао је Бојанић између осталог на питања новинара.

За резултат компаније Ту Монтенегро казао је, на питање новинара, да је то нова компанија, да се ту радило и о "чудним потраживањима" Монтенегро ерлајнса. Према његовим ријечима, журба је била да се што прије, прије сезоне, ркене са летовима и да је Ту Монтенегро добро одрадила сезону. 

-Заједничкимс снагама, тражићемо решење да направимо одрживу компанију-поручио је министра у одоговру на питање везано за пословање Ту Монтенегро компаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:49