Оливера Вукајловић / - В. П.
01/09/2021 u 14:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукајловић: За бржи опоравак и покретање привредних активности три милиона еура

Програм је намијењен за развој продуктивних и извозно орјентисаних микро, малих и средњих предузећа и један од кључних фактора даљег раста и развоја црногорске економије

Министарство економског развоја претходног мјесеца објавило је Јавни позив за учешће у поступку додјеле средстава за Програм за унапређење конкурентности привреде за 2021. годину, којим је предвиђено спровођење пет програмских линија финансијске подршке у износу од 3.000.000 еура и двије програмске линије нефинансијске подршке.

Коме је намијењен Јавни позив, који су циљеви програма, детаљи програмских линија и какво је интересовање привреде, разговарали смо са В.Д. Директорицом Директората за унапређење конкуретности у Министарству економског развоја Оливером Вукајловић.

- Развој продуктивних и извозно орјентисаних микро, малих и средњих предузећа је један од кључних фактора даљег раста и развоја црногорске економије и њима је намијењен овај Програм. Свједоци смо кризе коју је узроковала пандемија коронавируса због чега  је Влада први дио године посветила доношењу и имплементацији два Пакета мјера подршке привреди и грађанима. Како је пандемија додатно оголила и нагласила структурне проблеме са којима се наша економија и раније суочавала, акценат је био на очувању ликвидности и радних мјеста у циљу стварања предуслова за даљи развој привреде. За другу половину године је планирана реализација Програма за унапређење конкурентности, како би се наставило пружање подршке привреди, али сада са једном јаком развојном компонентом - казала је Вукајловић порталу Дана.

Због тога је усвојен овај Програм чији општи циљ је подстицање развоја постојећих процеса, производа и услуга, ради јачања конкурентности и извозног потенцијала микро, малих и средњих предузећа, кроз унапређење, продуктивност и профитабилност уз задржавање постојећих и отварање нових радних мјеста.

- Овим Програмом желимо да постигнемо циљеве, као што су осавремењавање производних процеса црногорских привредних друштава, подстицање предузетништва код жена и младих, развој занатске дјелатности, усаглашавање производа и услуга са међународним стандардима, подизање нивоа аутоматизације пословних процеса, као и нивоа знања управљачких и оперативних структура код ММСП - истакла је Вукајловић.

Она подсјећа да је ријеч о седам програмских линија: за модернизацију производних процеса, подршку малим улагањима, увођење међународних стандарда, подршку дигитализацији, подстицај циркуларне економије, које су финансијске подршке, док су програмске линије за пружање менторинг услуга и за развој предузетништва нефинансијске подршке.

- Укупан буџет опредијељен за реализацију Програма је три милиона еура, док су појединачни износи, као и начин динамике додјеле подршке дефинисани појединачним програмским линијама. На, примјер, у оквиру Програма ове године је обезбијеђена опсежнија подршка за жене, младе и занатлије у износу од 650.000 еура кроз линију за подршку малим улагањима. Препознат је значај дигиталне трансформације предузећа, као један од приоритетних праваца даљег раста и развоја МСП сектора, па је за линију подршке дигитализацији опредијељено 400.000, док ће износ од 1.500.000 еура бити усмјерен на развој прерађивачке индустрије и модернизацију производних процеса - објаснила је Вукајловић.

Крајњи рок за документацију 1. новембар

Програм је отворен до 1. октобра до 15:00, а крајњи рок за подношење комплетне документације 1. новембар 2021. године до 15:00 часова.

- Више информација о самом Програму, програмским линијама и условима за аплицирање корисници могу наћи на wеб страници МЕР-а www.гов.ме/мек. Ту се могу информисати о самој  процедури пријаве, неопходној документацији, и свим осталим релевантним информацијама за сваку програмску линију. Овим путем желим да пошаљем апел свим заинтересованим апликантима, да нас контактирају уколико имају било какву недоумицу или потешкоћу у вези подношења самих апликација. Стојимо им на располагању за све потребне информације. Још једном желим да нагласим да се попуњени пријавни формулари са пратећом документацијом предају електронски, путем онлине платформе, а корисничко упутство за електронско подношење захтјева у оквиру Програма такође се налази на wеб старници МЕР-а. Од недавно је доступна и електронска брошура са свим информацијама за све потенцијалне кориснике, коју, такође могу преузети на нашем wеб сајту”, каже Вукајловић.

Како каже, Програм је постојао и раније, али у овој години обилује новитетима.

- Приликом креирања овогодишњег програма, детаљно смо се бавили евалуацијом ранијих, како би сумирали резултате, препознали шта је добро и квалитетно, а унаприједили оне дјелове гдје је било простора да се то и уради. Прије свега, у жељи да чујемо коментаре и сугестије, ове године смо Програм, још у фази израде, отворили за привреду. Велики број сугестија смо и уважили, гдје год је то било могуће, због чега нам је посебно драго, јер је то најбољи начин да се креира програм по мјери предузећа. Као новина, поред вишегодишње сарадње са ИРФ-ом у имплементацији различитих програма подршке, по први пут се уводи сарадња са пословним банкама у оквиру Програмске линије за модернизацију производних процеса, и самим тим даје шира могућност корисницима да сами изврше избор кредитора. Такође, цијели процес подношења пријава корисника је дигитализован, односно одвијаће се електронским путем, што представља још једну додатну вриједност квалитету његовог спровођења. Дакле, сам поступак, од онлине аплицирања, прибављања дијела неопходне документације по службеној дужности, до скраћења рокова у погледу евалуације и одобрења захтјева, је додатно унапријеђен. На крају, резултат тога је да већ сада на платформи имамо велики број пријављених, чиме смо веома задовољни - закључила је Вукајловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:20